Иновативните методи за квалификация на учителите са част дейността на Старозагорската детска градина „Светлина“

През последните десетина и повече години безспорен фаворит сред детските градини на Стара Загора е N010 „Светлина“. Разположена в северозападния край на града, тя е най-желаното място на родителите, децата им да растат и се възпитават имено там.

Много често Долап.бг споделя с Вас, уважаеми читателю, за нестандартните форми на работа с децата, с родителите, с бабите и дядовците. Присъствала съм няколко пъти на събития, които са абсолютно нови и завладяващи, въздействащи. Освен уникалната среда, просторният уреден двор, (който по нищо не прилича на останалите детски градини), има и нещо друго, което е не по- малко важно – непрекъснато търсене и прилагане на иновативни методи за квалификация на учителите.

Ето на какво станах днес свидетел?

Госпожите разискваха по темата „Как да работя по-ефективно“?,“Мога ли да вземам правилни решения“?“Познавам ли себе си“?

Това са само част от въпросите,които вълнуват учителите, издигнали в лична кауза правилното и цялостно възпитание на децата. Темата за възможните решения е предвидена в квалификационната дейност на екипа от Детска градина „Светлина“ за учебната 2024 година.

На днешния ден се сподели опит от обучение на няколко дами от градината в Стокхолм.

В един от представените методи се използва вестник. Да именно един от онези,които се съхраняват в библиотеката. Това е и възможност да се отбележи, макар и „на патерица“ празникът на библиотекаря-11 май, на дългогодишните партньори – Регионална библиотека „Захарий Княжески , която чества своя -70 годишен юбилей.

На днешния ден, ще имаме възможността да пренесем теорията в нейната практична среда. Връзките в нашия живот ще бъдат онагледени с текст, сътворен лично от всеки, обяви директорът гл. ас. д-р Йоанна Димитрова.- Ето и задачата: Всеки разполага с модел на човешка глава,залепена върху част от произволно избран текст от вестник и да използва 20 думи от текста. Трябва , обаче, да напише друг, нов текст с произволно избрано съдържание от него. Изискването е, да не свързва неговата история с тази от текста на вестника. В новото произведение трябва да има история,информация и предложено решение“.

И защото няма значение какъв си -мениджър, пилот или учител, пред теб винаги изникват едни и същи въпроси.

Споделените модели ще се публикуват в сайта на „Светлина“ по случай 24 май. С това ще се помогне на някой да си отговори на въпрос или да бъде стимул за размисъл.

Росица Ранчева