Стара Загора поздрави своите учители с концерта „Пъстрото лице на България“

С емоционален фолклорен концерт „Пъстрото лице на България“ на 11 май Стара Загора поздрави и благодари на своите учители в Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий.

Водещата на концерта Жени Атанасова в прекрасна рокля с фолклорни мотиви даде началото на концерта с приветствието на Станимира Димитрова, началник отдел „Образование“ в Община Стара Загора. „За мен е искрена чест и удоволствие да поздравя всички учители и библиотекари с вашия празник! Дълбок поклон от името на Община Стара Загора към всички вас, които сте отдали и отдавате живота си на тези благородни професии! Бъдете здрави, бъдете силни, бъдете вдъхновени за нови дела! Вярваме във вас и разчитаме на вас!“ – се обърна към присъстващите Станимира Димитрова. Тя покани на сцената Мария Денева, председател на Клуба на учителите-ветерани и и връчи букет е специално поздравление от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

В откриването на концерта бяха обявени радостните новини: на Националния конкурс „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители със специална награда в раздел „Начални учители“ е удостоена Дарина Делчева от 4 Основно училище „Кирил Христов“. Тя е получила също така и Наградата „Неофит Рилски“, с която е отличен за пореден път и Иван Поров, учител в 4 Основно училище „Кирил Христов“ и председател на Синдиката на българските учители в Стара Загора.

Концертът „Пъстрото лице на България“ е по идея на ръководителя на Детско-юношески народен хор „Жарава“ Даниела Дюлгерова. Тази година хорът отбелязва 25 години от създаването си. За тези ангелогласни деца сме писали много. Те са уникална формация за България от даровити солисти, които заедно звучат в идеална хармония. Наистина няма такава детско-юношеска формация в страната – толкова талантливи, толкова спяти деца, силни гласове, удивителни!

Със своите изпълнения „Жарава“ водеха в различните фолклорни области на България – от Тракия, през Родопите, Странджа, Пирин, до шоплъка.

Танцьорите участваха с хореографии от тези области, а Гайдарска група „Ангел войвода“ с чудесния си солист ни заведе в Родопите.

Поздравления за организаторите и участниците- Детско-юношески народен хор „Жарава“,  Детско-юношески танцов състав „Загорци“ при Народно читалище „Родина 1860“, Детски танцов състав „Орисия“, Детско-юношески ансамбъл „Загорче“ и Гайдарски състав „Ангел Войвода“, повелителят на огъня Петко Вътев.

Този концерт в Културен център „Стара Загора“ бе най-красивата благодарност към българските учители!

Екип на Долап.бг