23 златни купи завоюваха математическите звезди на Стара Загора

Надали можеше да се избере по-хубав ден от 11 май 2024г. – Денят на Светите равноапостори Кирил и Методий, за церемонията по награждаване на най-добрите старозагорски математици за учебната 2023/2024г. Дори вятърът се скри, а слънцето щедро огря и стопли Лапидариума на Регионален исторически музей. Той се препълни с малки, големи и още по-големи математически таланти, успешно представили се в 4 състезания, с техните родители и учители. –

Традиционното събитие се реализира със съдействието на  бившите състезатели по математика от Стара Загора Велина Колева – софтуерен инженер, Десислава Спиридонова – финансист, доц. Евгени Генчев – преподавател по икономика и архитект Сияна Янчева. Официални гости бяха г-жа Иванка Сотирова – обществен посредник на Община Стара Загора и Софи Бакаловапрезидент на Фондация „Миню Балкански“, Мариана Богданова – автор на учебници по математика от първи до четвърти клас, Грозданка Канева – председател на Съвета на мъдреците – училищно настоятелство към Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ и част от младежкия екип в състав Марк – от университет в Ню Йорк, Йоан- от Холандия, Теодор .от Милано, Италия и Йоан студент в Софийски университет.

Приветствени слова към присъстващите отправи душата, сърцето и двигателят на ученическите математически дейности в областния град г-н Любомир Любенов:“В продължение на една година ние се обучавахме и правихме състезания. Започнахме с „Будилник“, продължихме със „Стара Загора търси математически таланти“, последва турнирът „Бързо и вярно смятане“. В средата на месец април в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ 1500 деца от цялата страна бяха на полуфинал на турнира „Математика без граници“, чиито финал ще бъде в Несебър. На база резултатите, направихме класиране, като събрахме точките на участниците и така излъчихме победителите за тази година. Надявам се, че тези, които не са сред победителите, няма да се разочароват, а ще продължат със същата страст и вдъхновение да се борят с математическите предизвикателства да получават нови знания. Както казва последният ни медалист от Менделеевата олимпиада „науката е маратон, а не спринт или едно състезание“. Науката, към която вие се стремите е маратон, така че всичко продължава“ – каза г-н Любенов. .

Тържеството започна с изпълнение на химна на турнира „Математика без граници“ – „Нашата песен“.

Талантливите деца и техните родители поздрави г-жа Бакалова:

„Много съм горда да поздравя тези хубави деца и техните родители. Изключително важен е интересът ви към математиката, която е основа на науката. Радостна съм, че традицията, започнала преди много години, продължава и събира все повече деца. Поздравявам ви, честитя отличията на тези, които са постигнали най-високи резултати. Желая ви здраве, постоянство и нови, още по-високи успехи“- каза Софи Бакалова.

Последва връчване на сертификати на 70 деца от първи до 12 клас, постигнали високи резултати в регионални, национални и международни състезания по математика през учебната 2023 – 2024 г.

Златни купи и сертификати на 23-те математически звезди връчиха г-жа Иванка Сотирова и г-жа Софи Бакалова на:

Мая Петрова Петрова (1 клас, ОУ „К. Христов“)

Николай Николаев Христакиев(1 клас, 2 ОУ „П.Р. Славейков“)

Тифани Станимир Стойчева (1 клас, 5 ОУ „М.Станев“)

Богомил Виделинов Дончев (2 клас, Казанлък, ОУ „Св. П. Хилендарски“)

Искрен Миленов Матев (2 клас, Казанлък, ОУ „Г.Кирков“)

Виктор Димитров Грозев (2 клас, 6 ОУ „Св. Никола“)

Теодор Желев Желев (2 клас, НУ „Димитър Благоев“)

Десислав Петров Петров (2 клас, 2 ОУ „П.Р. Славейков“)

Денислав Петков Ганев (3 клас, СУ „Иван Вазов“)

Александър Сабинев Желев (3клас, 6 ОУ „Св. Никола“)

Моника Георгиева Христова (3 клас, 2 ОУ „П.Р. Славейков“)

Павел Ладислав Хероут (4 клас, 2 ОУ „П.Р. Славейков“)

Делиа Радославова Алексиева (4 клас, 13 ОУ „Св. П. Хилендарски“)

Крум Радославов Бакалов (4 клас, 2 ОУ „П.Р. Славейков“)

Петър Стефанов Влаев (4 клас, НУ „Димитър Благоев“)

Никола Антонов Атанасов (5 клас, ППМГ „Гео Милев“)

Георги Тихомиров Милков (6 клас, ОУ „Кирил Христов“)

Павел Великов Казаков (7 клас, ППМГ „Гео Милев“)

Йоан Николаев Михайлов (8 клас, ППМГ „Гео Милев“)

Елизабета Казале (8 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“)

Максим Живков Танков (9 клас, ППМГ „Гео Милев“)

Радослав Балкански (10 клас, ППМГ „Гео Милев“)

Иван Диянов Канев(11 клас, ПГКНМА „Проф. М. Балкански“).

Награди получиха и Чудомир Стойчев от ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ и Максим Димитров от ППМГ „Гео Милев“ за своята статия в брой 1 от 2024 г. на списание „Математика“ по повод на една задача от турнира „Иван Салабашев“.

„Честити отличия на всички наградени млади математици! Бъдете здрави и неуморни в усвояване на нови знания и покоряване на нови хоризонти. Гордеем се, че в Стара Загора расте младо, талантливо поколение, на което разчитаме за в бъдеще, каза в словото си г-жа Сотирова.

Благодаря за подкрепата и разбирането на всички родители. Инвестицията, която правите за вашите деца, е най-безценната, защото гради успешното им бъдеще.

Благодаря за старанието и вдъхновението на учителите.

От ваше и от свое име благодаря на Любомир Любенов, който от години всеотдайно и неуморно работи от най-малките – от първокласниците до абитуриентите. С неговия труд и талант старозагорските математически звезди огряха на небосклоните у нас и по света.

Желая ви здраве и светли празници!“

Последваха снимки, селфита, поднасяне на цветя, получаване на автографи.

Както миналата година на този празник, така и сега с авторски изпълнения и интерпретации на кавал представи изкуството си Георги Добрев от оркестъра на Националното радио.

Росица Ранчева