Писателят Никола Райков с отличие от Националната награда „Константин Константинов“

Специалната награда на ДЕТСКОТО ЖУРИ на Националната награда „Константин Константинов“ отива при „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“ на Никола Райков!

За шеста поредна година се присъжда и награда на детско  жури в категория „Автор”. Детското жури определи за носител на наградата писателя Никола Райков за книгата му „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче”/2023/.

Наградите бяха връчени на 9 май 2024 г. в Драматичен театър „Стефан Киров”, където се състоя и тържествен концерт с водещи актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. Никола Райков

Никола Райков е роден на 21 юни 1981г. в гр.Стара Загора. Завършва Информационни технологии в гр.Чикаго /САЩ/  като по време на следването си поддържа сайт за кино рецензии върху американското кино, пише кино прегледи на телевизия ММ и др. Веднага след дипломирането си се завръща в България.

Н.Райков пише статии, разкази и повести, режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, работи в областта на графичния дизайн.

Автор е на книги-игри и настолни игри за деца: „Голямото приключение на малкото таласъмче” (2013), нейното продължение- „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” (2014), „Добросъците” (2016), „Приказка от два свята” (2018), „Добросъците: невидим свят“ (2019), „Таласъмски истории“ (2019) както и на нейното продължение„Телепорти и отвари“(2020), „Дугулите и вълшебното листо“ (2021), „Сказание“ (2021), „Страната на чудесата“ (2022). През 2023г. излиза най-новата му книга „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче”.

Електронните издания на книгите му се превеждат от доброволци по цял свят, а „Голямото приключение на малкото таласъмче“ е публикувана в Латвия и Китай. Правата за цялото му творчество са откупени в Китай.

Никола Райков е учредител на фондация „Таласъмче“, която реализира проекти за свободно споделяне на иновативните приказки-игри.

Носител е на редица награди, между които Националната награда „Най-добър детски фантаст за 2013-2014″, на Националната награда „Константин Константинов“ – за принос в детското книгоиздаване, категория „Автор“ (2015), на наградата „Бисерче вълшебно“ в категория „Иноватори“ (2017) и категория „Изследователи“ (2019) и др.

Националната награда „Константин Константинов“ – за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр. Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва  пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Ето и останалите носители на наградата за 2024 г.:

Категория “За цялостен принос”

Цвета Брестничка

Цвета Брестничка е родена през 1963г. в гр. Чирпан. Завършила е Руска филология в Софийски университет “Свети Климент Охридски”.

През последните 13 години работи активно в „Асоциация Родители”, като заема последователно длъжностите изпълнителен директор и председател на Управителния съвет.

Автор е на 4 книги за възрастни и на 15 книги с приказки в стихове за деца: Поредицата от девет книги в стихове “Във Вълшебната гора” /2005-2020г./ и на книгите: „Небивалици с буквите от А до Я” /2020/, „Приказка за малката лопатка“ /2022/; на приказните поеми „Меченцето Оги разглежда света“ /2022/ и „Раче юначе” /2023/; на приказките „Истории с крачета“ /2022/ и „Костенурко иска да лети /2023/ и на книжката със забавни стихове за най-малките „Пляс-пляс ръчички! Троп-троп крачета!“ /2024/.

Цвета Брестничка работи активно и за популяризиране на литературата за деца: през 2020 и 2021г. е Програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи; инициатор и съорганизатор е на кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник – подари му книга“ насочена към деца в неравностойно положение.

Носител е на редица награди: Литературната награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за книгата “Небивалици с буквите от А до Я“ /2020/, Награда „Златен лъв“ – за най-добър издателски проект за същата книга /2020/, Националната награда „Константин Константинов“ – за принос в детското книгоиздаване в категория „автор“ за книгата “Истории с крачета“ /2023/ и др.

Категория “Автор”

Благой Димитров Иванов

Благой Димитров Иванов е роден на 8 юли 1980г. в гр.София. Завършил е Кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2004г. като дипломната му работа е фокусирана върху историята на филмовите зомбита.

Благой Иванов е писател, кинокритик, редактор и издател, копирайтър, репортер, сценарист, водещ, заместник-главен редактор на списание „Фентъзи Фактор“ и вестник „Седмичен DVD преглед“, PR в издателство „Изток-Запад“. Един от основателите и редакторите е на издателство „Deja Book“.

Автор е на сборниците: публицистичният „Добрите, лошите и грозните“(2017), жанровият „Трансформации“(2018) и комиксовият „Седем градски гряха“(2019), който създава заедно с художника Петър Станимиров, както и на романтичния психотрилър „Мазето“/2020/.

Автор е на две книги за деца: „Плюшеното приключение“/2021/ и „Тринайсет чудовища за Хелоуин“/2023/.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2024г., в категория „Автор” получава за книгата „Тринайсет чудовища за Хелоуин“ (Издание на ИК „Orange Books“, 2023г.).

Категория “Илюстратор”

Елена Жаблянова

Елена Жаблянова е родена през 1975г. в гр. Монтана. Завършила е Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София и специалност “Анимационна режисура” в Нов български университет при проф. Анри Кулев.

Повече от двайсет години илюстрира учебници, помагала и учебни комплекти за издателство „Просвета“. Занимава се и с живопис, авторски проекти и художествена илюстрация. Основно работи като илюстратор на детски книги.

Създала е няколко авторски проекта: Поредиците за „Меги“, „Маурко“, „Миро и Ета“, „Али и пеперудите“. Илюстратор е и на книгите: „Шум в гората“, „Патиланци. Първи сняг“, „Патиланци. На пързалката“, „Патиланци. Патиланско царство“, „Помощницата на Дядо Коледа“, „Зимна приказка“, „Коледунка“ и др.

Работи с издателствата „Просвета“, „Хрис“, „ПАН“, „Жанет 45“, „Timelines“, „Така започна всичко“, „ЛогоТера“.

През 2020г. печели голямата награда на Биенале на българската илюстрация. През 2024г. нейна илюстрация е включена в широкия списък като финалист за VIRTUAL ILLUSTRATORS WALL на фестивала в Болоня, Италия.

 

Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“ за 2024г. получава за илюстрациите и художественото оформление на кн.“Коледунка“ на Мая Дългъчева (издание на ИК “Жанет 45“, 2023г.).