Номинация на Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера –Стара Загора за Награда „Стара Загора“

До определения срок -15 април 2024г. в Община Стара Загора, на вниманието на кмета Живко Тодоров, са постъпили общо  19 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“. В направление „Наука и образование“ 13 са кандидатурите за индивидуална награда и 3  за колективна награда.В направление „Култура“ само едно е предложението за индивидуална награда и две -за колективна.

Както всяка година и тази, Долап.бг ще ви представи поотделно мотивите за направените предложения.

НАПРАВЛЕНИЕ „КУЛТУРА И ИЗКУСТВО“

ЗА ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера –Стара Загора. Номинирана от Огнян Драганов – директор на Държавна опера – Стара Загора.

На вниманието на:

Г-н Живко Тодоров

Кмет на Община Стара Загора

Относно: Номинация на примабалерината на Държавна опера-Стара Загора Анелия Димитрова за носител на Наградата „Стара Загора” – индивидуална в раздел „Изкуство”

Уважаеми г-н Тодоров,

Анелия Димитрова е родена на 1 септември 1989 г. в Стара Загора. Завършва в НУМСИ „Христина Морфова“ специалност „класически балет“ в класа на Алида Бонева. Паралелно с това от 5-годишна посещава Балетната школа на Снежана Дескова.  От месец ноември 2015 г. е в състава на балетната трупа на Старозагорската опера. Веднага след поемане на ръководството и оформянето на голяма многонационална балетна трупа през 2016 г. примабалерината, педагог и хореограф Силвия Томова забелязва талантливата балерина и за кратко време Анелия Димитрова грейва в различни роли.

Стартът е стремителен и възходящ и днес Анелия Димитрова е „лицето” на балетната трупа на Старозагорската опера. Създала и създава незабравими образи на сцената. Тя тихо превзема своите мечтани върхове – еднакво блестяща в своите превъплъщения както в класическия, така и в съвременния балетен репертоар. Очарователна и завладяваща със своята неподправена артистичност, със стабилна техника и вярна в интерпретацията на различни танцови стилове. Всяка нейна сценична изява е съпроводена от възторжените отзиви на почитателите на балета и от професионалната критика у нас и в чужбина. И не само това – Анелия Димитрова е пример за подражание, обединител и вдъхновение за своите колеги и партньори от многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

От 2015 г. досега Анелия Димитрова натрупа солиден репертоар от водещите роли на всички балетни продукции на Държавна опера-Стара Загора: от първите спектакли на „Делвата” и „Лебедово езеро”, през класиките „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, „Ромео и Жулиета”, „Спящата красавица”, „Шопениана”, и до модерните балетни постановки „Антигона”, „Гето”, „Полет към светлината”, „Танц при изгрев слънце” и др. Незабравими са спектаклите и „Нестинарка” и „Сънят на Пилат” /балети от български композитори/, за които Анелия Димитрова получи блестящи отзиви и награди.

През 2023 г. тя, заедно с Ромина Славова се изяви и като хореограф във впечатляващата балетна продукция „Кристалният дворец” от съвременния композитор Алексей Шор.

През 2023 г. Балетната трупа на Старозагорската опера с художествен ръководител примабалерината Силвия Томова получи и своята първа международна награда „Златният Лешникотрошач” в секция „Постижения на световните театри”, която се присъжда от авторитетния FESTIVAL INTERNAZIONALE DELLA DANZE E DELLE DANZE – Непи 2023. Официалната церемония по награждаването се състоя на 8 юли с бляскава Гран гала вечер на сцената на замъка Forte dei Borgia в Непи, Италия.

За този огромен успех на балетната трупа огромна заслуга има примабалерината Анелия Димитрова, която е позната вече на много сцени освен в България, и в Европа.

На 28 септември 2023 г. на официална церемония, която се състоя в Художествена галерия ”Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил, бе връчена Националната награда за принос в музиката „Акад. Марин Големинов“. Изборът на авторитетното жури бе наградата да отиде при три блестящи примабалерини от различни поколения, които по неповторим начин пресъздават образа на Демна в легендарната танцова драма „Нестинарка” по музиката на Марин Големинов – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова.

През 2018 г. „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци  в категория „Млад изпълнител“ бе присъдена на Анелия Димитрова  за ролята и на Демна в спектакъла на „Нестинарка“ – танцова драма от Марин Големинов.

През 2019 г. Анелия Димитрова бе отличена с Грамота за творчески постижения и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Наградата й бе връчена от Министъра на културата господин Боил Банов в Квадрат 500 – Национална галерия  в столицата.

Вторите Годишни награди на професионалната танцова общност през 2022 г. отличиха Балета на Държавна опера-Стара Загора за „Балетна трупа на годината”. Наградата за „Танцова продукция на годината” също отиде при спектакъл на Старозагорската опера и балет – танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Примабалерината Анелия Димитрова получи извънредна награда, която й бе присъдена за изключителни артистични постижения. През 2022 г. наградата „Кристална лира” на СБМТД в категорията „Балетно изкуство” беше присъдена на балетната трупа на Старозагорска опера за спектакъла на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров, хореография Василий Медведев. През 2022 г. Награда „Стара Загора” на Община Стара Загора бе също за „Сънят на Пилат”

Многобройни са изявите на Анелия Димитрова в различни международни балетни форуми:

На 28 август 2021 г. балетната компания Art Dance Theater – Teatro Piccolo di Pietralata представи на 42-то издание на  фестивала La Versiliana спектакъла на балета „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски по хореографията на Лев Иванов/Мариус Петипа, хореография и постановка на международно признатия италиански танцьор и хореограф Тучо Ригано.  В главните роли – на Одета/Одилия и принц Зигфрид, танцуваха  примабалерината на Старозагорския балет Анелия Димитрова и премиер солистът Фиорди Лоха от Албания, които си партнираха с римските балетни артисти.

Танцово великолепие, възторжено признание, препълнен салон със зрители, нестихващи аплодисменти – това е резюмето от балетната гала вечер на 1-ви май 2023 година в оперния театър на град Мюнстер в Германия с участието на солистите на  Балета на Държавна опера-Стара Загора Анелия Димитрова, Фиорди Лоха, Богдана Сергеева, Ивайло Янев, Кармен Демирташ, Хорхе Барани. В първата част талантливите артисти блеснаха с изпълнението на класически па де дьо, виртуозни  откъси от известните балети „Корсар“, „Жизел“, „Дон Кихот“, „Диана и Актеон“, а във втората част на вечерта се представиха в стила на неокласическия танц в едноактния балет по хореографията на Донвена Пандурски „Странната жена“.

На 23 март 2024 г. Анелия Димитрова и Томоки Ишиго танцуваха сцени от балета „Силфида” в Александруполис, Гърция като специални участници  в програмата на B.C.C DANCE FEST Balkan Classic Contemporary Fest

На 28 март 2024 г. Анелия Димитрова танцува заедно със солиста на Националния балет на Испания Яниер Гомез в „Жизел” – постановка на Държавна опера-Пловдив.

На 25 и 26 април 2024 г. Анелия Димитрова ще участва в EXCELSIOR ballet festival 2024 в Сиена, Италия. Поканени за участие във фестивала са танцьори от Националната опера-Париж, Националния балет на Куба и др.световно известни трупи.

Уважаеми господин Тодоров,

Убеден съм, че Стара Загора се гордее със своята примабалерина Анелия Димитрова. Името на нашия град с хилядолетна история съпътства всеки творчески и професионален полет на балерината-звезда както на родна сцена, така и на различни престижни европейски танцови форуми. Възхитителна в своето изкуство, очаквана и аплодирана, Анелия Димитрова е достойна да получи най-високата оценка за своя талант и несравним принос в утвърждаването на високото балетно майсторство, съизмеримо със световните стандарти. Най-високото отличие е именно наградата на родния град Стара Загора, която вярвам, че тя ще носи в сърцето си и като корона, която заслужава!

С уважение,

Огнян Драганов

Директор на Държавна опера-Стара Загора