Изложба на НГПИ „Тревненска школа“ представят в Стара Загора

В камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора от 07 май 2024г. е представена гостуващата изложба на НГПИ „Тревненска школа”, гр. Трявна. Подбрани са творби на ученици от различните класове в трите специалности: „Интериорен дизайн”, „Художествена дърворезба” и „Иконопис”.

В експозицията, от една страна се открояват творческите постижения на всеки участник, а от друга се разбира повече за учебния процес – от проекта до изпълнението в материал. В нея са включени дърворезбени пана, пластики от дърво, икони, мебели и проекти.

Училището се явява единственият в региона на Балканите, съвременен продължител на Тревненската иконописна и дърворезбена възрожденска школа. В него се изучават традиционни и съвременни техники, изграждат се професионални компетентности, пластична култура и художествена естетика. От 2017/2018 година учебното заведение

е със статут на иновативно, работи по системата на проектно-базираното обучение, насочено към насърчаване на екипна работа и градивен творчески подход.

Експозицията може да бъде посетена до 26 май 2024 година.

Д-р Катя Тинева – Гюрковска

директор на Художествената галерия