С изключителен интерес седмокласници атакуваха Панорама на професионалното образование

На 9 май 2024г. за 12-та поредна година Община Стара Загора и Регионално управление на образованието – Стара Загора, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя, Център за подкрепа на личностно развитие – Стара Загора и Международен младежки център организират 12-тата областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране. Събитието се провежда паралелно във всички общини на област Стара Загора. Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители, за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в учебните заведения на област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.

9 професионални гимназии, 2 средни училища, Спортно училище, Национално училище за музикални и сценични изкуства, Тракийски университет и техните бизнеспартньори се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети и демонстрации.

Тази година на изложението се представят: Тракийски университет, СУ „Христо Ботев“, ПГЕТ „Г.С.Ръковски“, ПГСД „Инж. Недьо Ранчев“, ПГМТТ „Н.Й.Вапцаров“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, ПГСАГ „Лубор Байер“, Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, СУ „Иван Вазов“, ПГОХ „Райна Княгиня“, Спортно училище „Тодор Каблешков“, НПГВМ „Иван Павлов“, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“, ПГЕ „Джон Атанасов“ , Европа директно- Стара Загора, Международен младежки център, Център за кариерно ориентиране при Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Гости на събитието бяха Надежда Чакърова -зам.кмет по образование и младежки дейности, Ива Радева- областен управител на област Стара Загора, Теодора Нончева -зам.областен управител, Милена Йолдова – началник на Регионално управление на образованието, Иванка Сотирова – обществен посредник на Стара Загора, Олег Стоилов -председател на ТПП и др., директори и учители на общински и държавни училища.

Още преди да започне събитието, седмокласници от различни училища атакуваха Панорамата, за да изберат информирано предлаганите професии и специалности.

Панорамата на професионалното образование и кариерното ориентиране откри г-жа Надежда Чакърова:

За 12-та година откриваме Панорамата на професионалното образование, която се провежда едновременно и в общините на област Стара Загора. Убедена съм, че това е мостът за младите хора, които търсят своята реализация и развиване на уменията си, защото са убедени от необходимостта от професия. Тук е мястото, в което много млади хора ще намерят своя път. След седми клас, това което се предлага в Стара Загора е палитра от много умения.

Благодаря на всички участници в днешното събитие по начина и старанието, с които представят своите училища. Убедена съм, че те ще предизвикат интереса на много седмокласници. Успех на Панорамата!- каза г-жа Чакърова.

Приветствие поднесе и Милена Йолдова:“Всички днес имаме удоволствието да открием това богатство и разнообразие, което ни предлага професионалното образование и обучение, неговото развитие и възможности. Панорамата, през всичките изминали години е доказала, че има своето място, значимост и същност да бъде провеждана във всяка от останалите 10 общини на територията на област Стара Загора.

На всеки от щандовете бъдещите гимназисти ще се запознаят с предлаганите професии, за все повече иновативни методи на преподаване, начини на обучение, както и кариерно ориентиране.

Екипът на Регионално управление на образованието ви благодари, че днес сте тук, заедно с нас. Пожелаваме ви успешно и вдъхновяващо преживяване“ – каза г-жа Йолдова.

Председателят на Търговско-промишлена парата Олег Стоилов заяви, че бизнесът на областта и в бъдеще ще подкрепя професионалното образование в региона.

Панорамата може да бъде разгледана днес до 18:00 ч. и утре – до 13:00 ч. на втория етаж на Културен център Стара Загора.

Росица Ранчева