Летен Никулден е!

На днешния 9 май  честваме православния празник Летен Никулден или Летни св. Никола. Църквата отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

Денят, в който християнският свят почита Светеца, е 6-ти декември. Въпреки това честванията на Свети Никола е град Бари се провеждат от 7-ми до 9-ти май, като кулминацията е в последния ден.

Летният Никулден е обявен за официален празник от 1087 година. Мощите на светеца са донесени от древния град Мира в Ликия, днешен Демре в Турция. Базиликата в град Бари е построена специално, за да ги приеме. Тя е популярно място за поклонение както на православни християни, така и на католици.

Свети Никола е покровител на моряците, слабите, беззащитните, несправедливо осъдените, както и на децата. След като мощите му са пренесени в града, той става патрон на Бари. Това е и причината в този южноиталиански град всяка година да се провежда церемония в чест на Светеца (Festa di San Nicola).

На този ден неговата статуя, заедно с мощите му, се пренасят до вълнолома Свети Никола, където се качват на лодка за кратка разходка в морето, следвани от много други лодки на поклонници и вярващи.

Традицията повелява днес да не се работи. Ако нарушим тази заръка, ще разгневим светеца, който ще ни накаже за своеволието с природни бедствия.

На Летен Никулден е забранено жените да шият. Вярва се, че с иглата ще избодат очите на св. Никола.

Освен познатите имена, в определени райони празникът се нарича още Сухи Св. Никола. На него се прави молебен за дъжд. Вярващите носят икони и предвождани от свещеника, обхождат нивите с песни. На свещени дървета, на извори и кладенци, се прави водосвет. Обходът завършва накрая на селото, където се прави курбан в чест на Св. Никола.

Подобно на други пролетни празници, и на Летен Никулден се изпълнява странният ритуал за дъжд, наричан Пеперуда. Момите от селото избират малко момиченце, което трябва да е сираче. Те го наричат Пеперуда. Детето има задача да помоли за дъжд. Вярването е, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и искането му ще бъде удовлетворено.