В църквата „Св. Спиридон“ мощите на небесния покровител на остров Корфу поддържат телесна температура 36.6 градуса

Катедралата Свети Спиридон е една от основните забележителности на град Керкера (Корфу) на остров Корфу. Уникалността на тази катедрала се състои в това, че в нея се съхраняват мощите на светеца. Известно е, че Свети Спиридон е покровител на остров Корфу, тъй като многократно го е спасявал от различни беди и нещастия.

Има много истории и легенди около катедралата Свети Спиридон. Една от тях разказва как по време на Втората световна война немските военни хвърлят бомба върху катедралата, но тя не достига до сградата и експлодира във въздуха. Значителен брой местни жители разказват, че след молитва, отправена към Свети Спиридон, те са успели да решат проблемите си и дори да се излекуват от болести.

Сградата на катедралата е различна от всички останали църкви в Гърция. Построена е в стил, който е присъщ на архитектурата на Йонийските острови, като се забелязва и влиянието на венецианците. На входа на църквата има кивот с икона на Свети Спиридон, където можете да поставите свещ.

Вътре катедралата е много красива и богата. Вниманието е привлечено от мраморен иконостас, икони в златни рамки, полилеи, също от злато и сребро. Особено интересен е таванът на сградата, разделен на седемнайсет секции с изображения на сцени от живота на светеца. Вдясно от олтара, в сребърен ковчег, се пазят мощите му. Навсякъде могат да се видят висящи фигури от метал, донесени от вярващите в знак на благодарност към светеца.

Повечето туристи в катедралата са привлечени от саркофага с мощите на Свети Спиридон. Те се отварят в определени часове на деня – в 10:00 и 17:00 часа. Интересен факт: понякога ключалката на саркофага не е особено податлива и духовенството обяснява това с факта, че светецът е отишъл да помогне на нуждаещите се. И наистина, подметките на обувките на св. Спиридон се стъпкват с течение на времето по необяснима причина. В такива случаи те се заменят с нови.

Спиридон Чудотворец е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър приблизително към 270 г. по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

Мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се. Друг удивителен факт, който няма научно обяснение е, че тялото на св. Спиридон поддържа постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите на св. Спиридон се изнасят само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която той е спасил Корфу от нападението на турците, и на празника на светеца – 12 декември.

Починал около 350 година. Погребали го в Тримитунт. На гроба му се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а по времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са запазени и досега.

Историята на гръцкият остров Корфу (Керкира) е тясно преплетена с името на семейство Булгари, което вече 400 години е пазител на мощите на Свети Спиридон,  най-почитаният светец на острова, смятан за негов патрон и закрилник. От това семейство произлизат много известни гърци, а историята му е тясно свързана с културната, религиозната и политическата история не само на Корфу, но и на цяла Гърция. В семейните архиви и предания на фамилията се твърди, че те са дошли от „Загора“, от което може да се заключи, че семейството е пряк наследник на благородна фамилия с произход от България. Къщата на семейство Булгари, мощите на Св. Спиридон, църквата издигната в негова чест, всичко това и до ден днешен се намира в центъра на град Керкира.

Основоположник на семейството и първи пазител на мощите на Свети Спиридон е СТАМАТ БЪЛГАРСКИ или СТАМАТЕЛО БУЛГАРО, както му казват италианците или СТАМАТИС ВУЛГАРИ, както го наричат гърците. Той получава мощите на светеца като зестра след сватбата му с гъркинята Асимина Калохерти през 1521г, чиито дядо Гергиос Калохертис, който е свещенник, ги спасява от Константинопол през 1453г. след превземането му от турците. Калохертис носи в Керкира не само мощите на Свети Спиридон, но и тези на византийската императрица Теодора (майка на император Михаил III) , които и до сега се намират в Митрополията на града.

Шест години след сключването на брака, Стамат започва да строи първата църква на Свети Спиридон и през 1531г. тя е готова. Дотогава мощите на светеца се пазят в една малка черква „Св Архангел Михаил“ на края на град Керкира. С тържествено литийно шествие мощите са пренесени в новата църква, която също не е голяма. Започват да се събират пари за голяма църква и това продължава 40 години. През 1577г., след като са събрани достатъчно средства, старата църква е разрушена и започва строителството на нова, доста по-внушителна, която е завършена през 1596г., като от тогава до днес мощите на Св Спиридон се съхраняват в нея. От 1600 г. до днес, всяка година на Велика Събота, гражданите на Керкера участват в поклоническо шествие в памет на небесния си покровител, след което хвърлят делви, най-напред -пълни със зехтин, по- сетне – с вода, а сега – със запалени свещи.

Къщата на семейство Булгари е запазена и до ден днешен и се намира точно до църквата на Св Спиридон. През 1541г. те подават молба до венецианският байло на острова да закупят маслинова горичка, която се намира до църквата на светеца и там да построят къща. Получават разрешение и издигат къща в керемидено червен цвят със семейният герб над вратата. Фамилният герб на БУЛГАРИ представлява щит с изправен лъв (lion rampant) обърнат на ляво, стъпил върху турски полумесец. Името на това благородническо семейство е записано в Златната книга на остров Корфу, която съществува до 1797г., когато идват французите и я изгарят. Един от основните извори за историята на семейството е „Хронология на живота на семейство Булгари“.  Според хрониката, от фамилията произлизат лекари, учители, дипломати, министри. Четирима от тях са били протопапас, най-високия църковен ранг на остров Корфу. Голяма част от земите върху които е построен дворецът Ахилион на австрийската императрица Сиси са били техни. През 1698г. венецинският дож Силвестро Валиер издава указ, с който дава завинаги титлата граф на главата на семейството Антонио Булгари и на неговите наследници.

Поклонението ми пред мощите на Свети Спиридон е неописуемо вълнение, което има равно само с поклонението ми на Божи Гроб.

В храма всеки може да напише имената на близките си , за да се изчетат за здраве, както също и в памет на починалите. Свещите за здраве и за покойници се палят извън сградата.

В старозагорския квартал „Зора“ се издига храм „Св. Отец Паисий Хилендарски“.Вторият му престол е на Св. Спиридон. Безценен дар е пантофката на Светеца, която също извършва чудеса.

Христос Воскресе!

Росица Ранчева