Един ден с класическата музика в Детска градина №10 „Светлина“

Как класическата музика влияе на хора, растения и животни, ви разказваме в Историята на днешния ден – 8 май 2024 г., Пълнолуние в Телец – в Детска градина №10 „Светлина”. Слушайте!

В една от залите на градината студентките от Педагогически факултет на Тракийски университет Суеннур Басри и Нурай Чубукчъ разказаха на децата една прелюбопитна и преинтересна„Приказка за цигулка и флейта”, съчинена от тях двете. За да покажат инструментите-герои на приказката, заедно със студентите  тук бяха и Йоана Благоева от 4 клас на НУМСИ „Христина Морфова” с преподавател Божидар Рахнев, която изсвири на цигулка „Хор на ловците” от Вебер и „Алегро” от Моцарт. Вероника Тодорова от 8 клас с  преподавател Ива Профирова пък изсвири на флейта Глук – „Мелодия и два етюда от Гариборди”. Както е редно, накрая изпълнителите получиха по-една роза от личната розова градина на „Светлина”. /Тук отбелязваме, че под влияние на класическата музика розите са особено красиви, разлистени и дъхави!/

В днешния ден, в който в Детската градина звучеше класическа музика, се излюпи черното пиле Смиляна – най-новият обитател на Зоологическа градина „Светлина”. Тя е второто пухесто пиле за месеца след раждането на „сестра” и Добряна на 1 май.

И докато едните малчугани слушаха класическа музика, която се носеше и навън, на двора – на малкия стадион други възпитаници на „Светлина” постигаха високи успехи в лекоатлетическо състезание.

Екип на Долап.бг

Послепис: Учените отдавна търсят обяснение за явната власт на Моцарт над хора, животни и растения. Според някои теории Моцарт включва в творбите си редицата на Фибоначи – математическа формула, срещана навсякъде в природата. Други твърдят, че присъстващите в музиката му честоти оказват положителен ефект върху всички живи организми.