Черната роза от Халфети – перлата на Ефрат – любопитно

„Изтокът винаги е бил извор на мистика и множество загадки. Една от тях е забулената в тайни роза от Халфети. Тя е едно от най – редките растения в света. Отглежда се в Халфети – селище в Югоизточна Турция, в близост до историческата провинция Урфа. Подхранва се от водите на река Ефрат. Растението изисква определено ниво на рН и въпреки че цъфти червено, с напредването на лятото се превръща в черно. Според вярванията черната роза не се свързва със смъртта, а има положително символно значение. Цветът ѝ напомня за дълбокия Космос, т. е. тази роза символизира началото на нещо ново, пътуване към неизвестното. Черната роза е символ на голямата промяна, надеждата и мира. Поради уникалните си географски особености, черните рози могат да виреят само в Халфети. Там, в края на пролетта и началото на лятото, се стичат хиляди хора, за да станат свидетели на красивата цветна гледка.“
Халфети е окръг в провинция Санлиурфа. Това е един от най-необичайните обекти в Турция, тъй като старият град е потопен във водата след изграждането на язовир. Въпреки че част от Халфети е изгубена под водата, той има много богато културно наследство и красоти, като скрит рай. В Халфети има и специален вид роза – Черната роза, която е известна още като розата „Плачещото арабско момиче“. Тя цъфти през пролетта и есента.
Днес Халфети е разделен на две части: Старият град и Новият град. Старият град, къщите на фермерите, дърветата, джамията и т.н. остават под вода, когато през 2000 г. е завършен язовир Биречик на река Ефрат. Така жителите на Халфети трябва да построят и да се преместят в новия град, намиращ се на около 15 км, наречен Нов Халфети. Междувременно потопеният – първоначален – град Халфети днес се нарича Старият Халфети.
Основаването на града датира от IX в. пр.н.е., когато е заселен от асирийците с името Ситамрат. По време на римския период тук е имало селище с името Акамай, след това променено на Койла. След римляните в периода VI-VIII в. от н.е. областта е управлявана от сасанидите, арабите, Умаядите и Абасидите. През XI в. селджуците, а след това през XVI в. османците завладяват територията.
През 2013 г. градът става член на „Citta’ Slow“, или Бавен град, заради спокойствието си. Citta’ Slow е международна титла, която се дава на малки градове с население под 50 хил. души и е насочена към местното развитие за подобряване на традициите, кухнята, природата и други характеристики в помощ на местните власти.
Градът може да бъде посетен с малки лодки, които могат да бъдат наети по брега. Най-драматичните гледки на Стария Халфети, когато плавате с лодка, са полупотопените къщи от камък, дърветата, минаретата на джамиите, останките от стария замък и дворец и други исторически паметници, които могат да се видят над и под водата. Можете да се насладите на уникални гледки и от 135-метровия (443 фута) висящ мост над езерото Халфети Дам.
Около езерото има малки ресторантчета, в които можете да опитате местната кухня, особено халфетинския кебап с патладжани или рибната скара Сабут. Можете също така да се насладите на турски чай или кафе в чаените градини около селото или в 200-годишното имение Канечи. Някои интересни села, които да посетите в Халфети, са село Савасан (или Батиккой), Румкале и Бересул. В близост до Халфети можете да посетите и град Газиантеп и местността Зевгма.
Може да разгледате един интересен фотопис за черната роза и Халфети ТУК https://photo-toto.com/fotopisi/halfeti.html