Номинация на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ за Награда „Стара Загора

До определения срок -15 април 2024г. в Община Стара Загора, на вниманието на кмета Живко Тодоров, са постъпили общо  19 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“. В направление „Наука и образование“ 13 са кандидатурите за индивидуална награда и 3  за колективна награда.

В направление „Култура“ само едно е предложението за индивидуална награда и две -за колективна.

Представяме ви Списъка на индивидуалните и колективните номинации. Както всяка година и тази, Долап.бг ще ви представи поотделно мотивите за направените предложения.

НАПРАВЛЕНИЕ „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ“

ЗА КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – номинирано от инициативен комитет с председател Огнян Драганов – оперен режисьор и директор на Държавна опера – Стара Загора.

ДО

Живко Тодоров

Кмет на Община Стара Загора

Относно: Номинация на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” – Стара Загора за носител на Наградата „Стара Загора” – колективна в раздел „Образование”.

Уважаеми г-н Тодоров,

На 1 септември 1974 година със заповед Д-3/ 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата се открива Средно музикално училище(СМУ) в града ни. Впоследствие то приема името на българския „славей“ – световно известната оперна певица Христина Морфова. През първата учебна година – 1974 / 75, се приемат 75 ученика в пет паралелки – три инструментални и две вокални, като едната вокална е от ученици с една година по-големи от основния набор.  През 2006 година училището е преименувано в  Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“(НУМСИ), с което статутът му е повишен на Национален, като признание за високите му постижения.

През настоящата година отбелязваме 50 години от създаването на училището. Всички 64 преподаватели и 380 ученици допринасят през годините за повишаване нивото на образованието в любимата ни Стара Загора, а градът се е радвал и се радва от постиженията на младите таланти.

В училището се преподават всички класически музикални инструменти, класическа китара и акордеон, балет, народни танци, класическо пеене, поп и джаз пеене, актьорско майсторство. Учителският колектив е обновен и в него са млади, талантливи и лъчезарни преподаватели – Божидар Рахнев, Ива Профирова, Илин Папазян, Павел Цонев, Паолина Малешкова, Георги Белчев и др..

Запазена марка на НУМСИ „Христина Морфова” са организираните престижни конкурси:

–              Международен конкурс за млади тромпетисти

–              Международен конкурс за пианисти „Класика и съвременност”

–              Национален конкурс за млади джаз изпълнители

НУМСИ „Христина Морфова” през последните години реализира най-много проекти по програма ЕРАЗЪМ от сродните си училища в страната. На 24 април 2024 г. – възпитаници и преподаватели на училището ще изнесат концерт в престижната зала „Ференц Лист” във Виена. Концертът е по повод 137 години от рождението на Христина Морфова и като част от Празничната програма на училището за отбелязване на 50 години от създаването му. Учениците и преподавателите ще реализират във Виена поредния, 5ти, спечелен проект по програма ЕРАЗЪМ.

В последните две години  постепенно в училището се възродиха: Струнен оркестър „4 strings junior”, Духов оркестър и през тази година премиера има и Симфоничният оркестър на училището. Младите музиканти имат ново сценично облекло с лого по проект на ученик от училището, спечелил конкурс.

Училището осъществява и продължава ползотворното си сътрудничество с Педагогическия факултет на Тракийския университет чрез многобройни инициативи със студентите.

Възпитаниците му участват в спектаклите и концертите на Държавна опера-Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Ансамбъл „Загоре“ и общоградски празници, организирани от Общината.

Тази година на 1 октомври /Международен ден на музиката/ в един вълнуващ  концерт на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще се съберат най-изтъкнатите възпитаници на НУМСИ”Христина Морфова”, които прославят извън граница славата на своето училище.

 

Уважаеми г-н Тодоров,

 

Всичко изброено дотук ни дава увереността да предложим НУМСИ ”Христина Морфова” за удостояване с високата награда „Стара Загора” – колективна в раздел „Образование“ за постигнатите високи резултати в учебната и артистичната дейност и във връзка с 50 години юбилей от създаването на училището.

 

С уважение:

 

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ

Председател: Огнян Драганов ………………….

оперен режисьор и Директор на Държавна опера Стара Загора

Членове: Светла Димитрова ……………………

директор на ДТ „Гео Милев”.

Дарин Петков ………………………

директор на Държавен куклен театър-Стара Загора

Красимир Къшев ……………………….

диригент и Директор на НУМСИ”Христина Морфова”

Розета Величкова …………………….

дългогодишен преподавател и бивш директор на НУМСИ

Здравко Георгиев ……………………..

директор на БНР – Радио Стара Загора.

 

Христо Иванов ………………………..

ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”

Кап. Цветомир Василев ………………………..

диригент на Военен духов оркестър на Втора Тунджанска лека пехотна бригада

Виктор Крумов …………………………….

диригент на Общински духов оркестър

Борис Тасков ………………………….

Председател на Училищното настоятелство

Васко Влахов …………………………..

председател на Обществения съвет на НУМСИ „Христина Морфова”

Антон Тонев ……………………………..

Президент на Ротари клуб „Берое“ Стара Загора

Проф.Галя Кожухарова…………………………………………

В.и.д. декан на Педагогически факултет на Тракийски университет-Стара Загора