Номинация на Николай Широв – директор на ОУ „Георги Райчев“ за Награда „Стара Загора“

До определения срок -15 април 2024г. в Община Стара Загора, на вниманието на кмета Живко Тодоров, са постъпили общо  19 предложения за присъждане на наградата „Стара Загора“. В направление „Наука и образование“ 13 са кандидатурите за индивидуална награда и 3  за колективна награда.В направление „Култура“ само едно е предложението за индивидуална награда и две -за колективна.

Както всяка година и тази, Долап.бг ще ви представи поотделно мотивите за направените предложения.

НАПРАВЛЕНИЕ „НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ“

ЗА ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Николай Широв – директор на ОУ „Георги Райчев“. Номиниран от педагогическия колектив на ОУ „Георги Райчев“.

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

от

педагогическия колектив на

Основно училище „Георги Райчев“, гр. Стара Загора

Относно: Присъждане на награда „Стара Загора“ на Община Стара Загора за 2024 г.

Във връзка с писмо с изх. № 10-11-4123/29.03.2024 г. на Община Стара Загора, относно присъждане на награда „Стара Загора“ за 2024 г. в направление „Наука и образование“, педагогическият колектив предлага да бъде номиниран господин Николай Широв, директор на ОУ „Георги Райчев“.

Номинацията на г-н Николай Широв е за възвишеното му лидерство и отличните умения в управлението, за неговия изключителен принос към успешното функциониране на ОУ „Георги Райчев“ и утвърждаване авторитета на учебното заведение пред общността. Благодарение на неговата инициативност и добра ръководна роля  в учебното заведение беше направен основен ремонт, който вдъхна нов живот на кварталното училище. Всяка година се създават иновативни кабинети, оборудвани със съвременни учебни помагала и техника от най-ново поколение, които допринасят за по-качествено образование на децата и за по-добри успехи на НВО след седми и четвърти клас.

Като изявен ръководител с доказани лидерски качества г-н Николай Широв, успява да обедини екипа от учители и да ги мотивира в нелеката задача да възпитават бъдещото поколение. Той вярва в качествата на младите учители и сме горди от факта, че в училището ни работят много млади специалисти, които ежедневно се доказват в своята професия.

Г-н Николай Широв смело застава зад инициативите на своите колеги и подкрепя техните идеи за развитието на училището. Под негово ръководство училището участва и печели  множество проекти и национални програми:

НП „ Успех за теб“

НП „Заедно в изкуствата и спорта

НП „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна среда“

Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общински училища.

В ОУ „Георги Райчев“ всяка година се предлагат разнообразие от дейности, които да развиват таланта и самореализацията на нашите ученици:

вокална група „За България“

танцов състав „За ръчица“

медиен клуб „Магията на словото“

забавен английски език за деца „Hello kids”

компютърно моделиране за учениците от първи клас.

 

Г-н Николай Широв поощрява участието на учениците в различни състезания, конкурси и олимпиади. Учениците ни достойно се представиха и на олимпиадата по български език и литература, с класирани ученици на областно ниво. Нашите възпитаници издигат авторитета на училището като участват в множество конкурси и състезания:

Достойно представяне на математическото състезание „Европейско кенгуру“.

Призови места в конкурса Нощ на учените 2023 – „Пътуване в бъдещето“

Грамота за участие от фестивала „Здравей, здраве“, гр. Стара Загора

Класирани ученици в математическото състезание „Будилник“ под патронажа на омбудсмана на Община Стара Загора, г-жа Иванка Сотирова

Златни медалисти от олимпиадата КИНГС

Грамота за участие в трети национален  литературен конкурс с международно участие „Любовта е извор“ в памет на писателя Стоян Русев / Дядо Благо/, организиран от НЧ „Фар“, гр. Бургас.

Грамота в конкурса за видеоклип организиран от ПМГ „Гео Милев“ – „Васил Левски през моите очи“.

Грамота за участие в IV национален конкурс „Аз съм българче“, за рецитиране на патриотично стихотворение

Награда на журито в национален конкурс за снимка „Урок по история – Покажи ми България 2024“, организиран от Сдружение „Усмивка“, гр. Бургас

Второ място на общинския кръг в Националната ученическа викторина по безопасност на движението под надслов „Да запазим децата на пътя!“

Второ място от общинското първенство по лека атлетика, организирано от СКЛА Берое.

Грамота за участие в инициативата на Община Стара Загора – „Да облечем парк „Пети октомври“ в уникално червено – бяла премяна.“

Директорът на ОУ „Георги Райчев“ високо цени използването на иновативни и интерактивни методи и подходи на обучение, които да стимулират активността на учениците, за да могат те да усвоят  основните компетентности важни за тяхното развитие. Затова в училището се провеждат множество открити уроци между учителите за споделяне на добри практики и надграждане на знанията и уменията на самите учители, което е предпоставка за тяхното кариерно развитие и гаранция за висок професионализъм.

За развитието на въображението и запознаване на учениците от най-ранна детска възраст с магията на изкуството, директорът на училището подкрепя и се стреми да осигури посещение на различни културни мероприятия, театрални постановки, кино премиери, за част от нашите ученици, които са с етнически произход, това е първото докосване до този вид изкуство, което остава траен и красив спомен и ги формира като личности с ясно самосъзнание.

За да развият чувство за съпричастност и да се научат да ценят малките неща в живота, всяка година в училището ни се провеждат благотворителни базари и концерти под патронажа на директора, г-н Николай Широв, като събраните средства отиват в подкрепа на различни каузи.

Със своята работа като директор на ОУ „Георги Райчев“ г-н Николай Широв успява да мотивира и сплоти високо-квалифициран екип от специалисти, който да отговори на най-съвременните предизвикателства в сферата на образованието. Неговото умение да създава среда, където всеки член на екипа се чувства ценен и важен за успеха на училището, е вдъхновяващо и го прави място, където учениците, учители и персоналът се чувстват подкрепени и мотивирани да постигат високи резултати.