Днес очакваме отново да слезе Благодатният огън

Всяка година на Велика събота на Гроба Господен в Иерусалим се случва чудото на съшествието на Благодатния огън. Това чудо е засвидетелствано исторически безброй пъти още от раннохристиянската древност, през Средновековието, през Османското владичество и до наши дни, когато многобройни телевизии го излъчват на живо. Чудото се сбъдва при православното честване на Възкресение Христово с участието на Иерусалимския патриарх, който измолва слизането на Благодатния огън с гореща молитва, върху каменната плоча на Гроба Господен. Свидетел на чудото е и представител на Арменската църква, който стои в т.нар Притвор на Ангела.

Благодатният огън има особени свойства и за известно време температурата му е по-ниска от обикновената, което дава възможност на вярващите в първите минути да го галят с ръце без да пострадат.

Това не е единственото „календарно“ чудо, което се случва на Светите земи. „Календарни“ чудеса стават и на други големите празници на други свети места свързани със земния живот на Иисус Христос – на река Йордан на празника Богоявление, на Връх Тавор на празника Преображение и на Елеонския хълм на Възнесение Господне.

Но съшествието на Благодатния огън, което съвпада с най-великия Празник на празниците, е най-яркото свидетелство, че Бог продължава да усилва чрез знамения нашата вяра, а следователно и промисля за Своя народ, т.е. за Църквата. Затова още следобед на Велика събота, след съшествието на Благодатния огън, православните християни от цял свят започват да се поздравяват с победоносния възглас: Христос воскресе!

РАЗКРИТА Е ТАЙНАТА НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

ФОКУС ЗА ВЯРВАЩИТЕ ИЛИ СВЕТЛИНАТА НА ИСТИНАТА?

Какво е това Благодатен огън – фокус за вярващите или светлината на истината? Руски физик успя да намери отговора. Учен от Института по атомна енергия с помощта на прецизни инструменти успя да докаже, че Благодатният огън всъщност има Божествен произход.

Ръководителят на лаборатория за йонни системи към института Курчатов Андрей Волков успя да направи това, което досега не можа да постигне нито един учен в света: той проведе научен експеримент в храма на Божи гроб в Йерусалим.

По време на спускане на Благодатния огън уредите са регистрирали рязко нарастване на електромагнитното излъчване.

52-годишният кандидат на физико-математическите науки Андрей Волков винаги се е интересувал от необичайното явление на спонтанното запалване на огъня в храма на Божи гроб, което се случва в навечерието на православния Великден. Този огън се появява сам по себе си, а в първите няколко секунди, той не изгаря, вярващите  си мият лицето и ръцете с него, като с вода. Волков предположил, че този пламък е плазмен разряд.

И тогава му идва идеята за смелия експеримент – да измери електромагнитното излъчване в църквата по време на появата на Светия огън.

– Знаех, че това не е лесно – в светилището с оборудване може и да не ме пуснат, казва  Андрей Волков. – Но все пак реших да поема риска, а всички инструменти да побере в едно обикновенo куфарче. Като цяло се надявах на успех. И ми провървя.

Ученият настроил така устройството: ако по време на появата на Благодатния огън се получи пик на електромагнитните полета, компютърът ще го фиксира. Ако пламъкът е само фокус за вярващите, тогава това няма да се случи.

Волков гледал как патриархът на Йерусалим влиза в храма с куп свещи. Хората, замръзват в очакване на чудото. В крайна сметка, според легендата, ако Благодатният огън не слезе при хората в навечерието на Великден, това ще отбележи приближаването на края на света.

Фактът, че е станало чудо, Андрей Волков, разбира преди всички останали в храма – инструментите му показват скок на електромагнитното поле!

Физикът казва:

– Вече е ясно, че Светият Огън не е създаден от хора. Това не е лъжа и измама – физическите му „следи“ могат да бъдат измерени!

– В действителност, това необяснимо отделяне на енергия може да се нарече Божието послание?

– Много вярващи смятат, че е така. Това е реализация на Божественото, едно чудо. Няма друга дума за него. Идеята за Бог не може да бъде скована в математически формули.

Източник: abcblog.eu