Велика събота е. Православният свят очаква Възкресението на Христос.

Последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден, се нарича Велика събота.

След като на Разпети петък Иисус Христос бил разпнат като престъпник и разбойник на Голгота, на Велика събота приятелите му Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста. Те го обвили в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина.

Първосвещениците и фарисеите били дочули, че приживе Христос предрекъл възкресението си. Те обаче не вярвали на предсказанието. За всеки случай обаче поискали от Пилат Понтийски стража, която да пази гроба на Спасителя.

На Велика събота завършва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, която е наситена с много тъга и покъртителни изживявания и в която Христовите страдания са прелюдия към вечния живот.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено богослужение. Точно в полунощ хората ще обикалят три пъти за здраве. Свещеникът обявява Възкресението на Иисус Христос с думите „Христос Воскресе! „, а хората отвръщат с „Воистина Воскресе! „.

Свещеникът изнася запалена от Свещения йерусалимски огън свещ, от която всички присъстващи християни палят своите и ги отнасят в домовете си. С горящата свещ се обикалят всички стаи с молитва Господ да благославя дома и неговите обитатели. На някои места в България християните оставят свещичката в някоя от стаите да изгори докрай. В други я запазват и през годината, та ако ги сполетят трудности и беди, я припалват.

Велика събота е ден за посещение на гробищата и отдаване на почит към починалите. Жените преливат и прекадяват. Раздава се хляб за душите на мъртвите и боядисани яйца.

Събота е работен ден за всички. Сега се приготвят великденските хлябове и гозби. Която домакиня не е сварила на Велики четвъртък да боядиса яйцата – сега му е времето.

Припомняме, че тази вечер от 20:30 ч. на общинския площад в Стара Загора, тържествено ще бъде посрещнат Благодатния огън, донесен лично от Йерусалим от Старозагорския митрополит Киприан. Водени от него присъстващите ще се отправят към катедралния храм „Св. Николай“ , където ще се отслужи тържествено богослужение.

Dolap.bg