Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица

Православният свят отбелязва Разпети петък. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората. Затова не се отслужват литургии, а се извършват т.нар. „царски часове“. Песнопенията са посветени на страданията и кръстната смърт на Иисус Христос. По обяд в храмовете в цялата страна ще бъде издигнат символичен гроб на Божия син и ще бъде изнесена Плащеницата. 

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Иисус Христос бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда.

Иисус трябвало да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: „Разпни го, разпни го“. Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз „Осанна, Осанна“.

Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота – лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя – „Свети Убрус“ /“Светото покривало за глава“/ и „Светата Тигла“ /от латинското тегула – керемида/.

Според преданията от онова старо време , когато Иисус се изкачвал към Голгота с тежкия кръст на раменете си преминал покрай жена, която перяла. Божият син помолил за малко водица, а тя му дала помия. По нататък, по пътя към Голгота Спасителят минал покрай къща, от която се носело ухание на току що изпечен хляб. Стопаните съжалили измъчения Иисус и му дали малко топъл хляб. Той го изял и изрекъл „Проклета да бъде тази, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба! „

Затова на Разпети петък особено строго се забранява прането.

На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. „Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: “ и към беззаконници бе причислен“.

Вярващите ходят на църква, за да се преклонят пред Плащаницата и минават под нея за здраве, за да се пречистят. Те оставят цветя и след като преминат под масата, получават от свещеника здравец.

Dolap.bg