Грижовни старозагорци обновиха барбекюто и беседката на Аязмото

Това са 15-20 човека, с които от години, всяка сутрин се срещаме по източната алея на Аязмото по време на нашите разходки. На някои от тях знаех имената, с повечето само се поздравяваме и на въпроса:“Как си?, -отговорът задължително е „Все по-добре“. По време на летните горещини повечето мъже носят по собствено желание туби с вода от Генералската чешма до градинката с иконите и така стават съпричастни с поддържането на цветята, храстите и дръвчетата там.

Преди дни, Златка, една от дамите с постоянно присъствие по „нашата“ алея, ме покани на купон. Поводът е „освещаване“ на реновираното барбекю и беседката в близост до него . Тези гостоприемни обекти се намират на 100-ина метра западно от Генералската чешма. И те, и Генералската чешма с беседката до нея, са направени от небезизвестния предприемач Пламен Русев през 2009 г. И понеже, наша национална черта е да не се грижим за направеното, за хубавото, за полезното, много ядове струваха на Пламен да възстановява многократно барбекюто, което се ползва свободно от всеки безплатно, да почиства създадените наоколо сметища и беседката. По едно време му писна и изостави това хубаво, закътано място, към което по време на обновяване на Аязмото, Общината постави там няколко пейки.

И нали знаете приказката за магаретата, които през девет баира се надушват, нашите хора, до един купонджии , са решили да вземат ситуацията в свои ръце и да направят това, което е нужно. Двигател на инициативата, а и на всички купони, организирани за рождени и имени дни на „отбора“ е Златка Георгиева, на галено и по-кратко – Зузка. (Не напразно самата тя се представя като подканджиика, т.е. човек, който не се уморява да подканя нещо хубаво да се свърши).

И така, на 30 април 2024г., аз се отзовах на любезната покана. Отдалече се чуваше музика и оживен говор, разнасяше се сладък аромат на печени пържоли, кебапчета и кюфтета, а димът се извиваше високо над комина на барбекюто. Когато се появих в уречения час, масата се огъваше от  всевъзможни вкуснотии, салати, ястия и предястия, в изобилие вино и ракия – лично производство, тънки мезета, ядки и какво ли още не.

На барбекюто свещенодействаха Румен и Петьо и отвреме навреме вдигаха наздравица.

Софрата беше наредена на беседката, върху която се вееше чисто нов трибагреник. Разбрах, че в този ден, към основния състав на групата, има двама нови членове Румен Димитров и Стойка. За встъпителен членски внос Стойка беше омесила собственоръчно изключително вкусна, още топла погача, а Румен – основното ядене – кюфтета, кебапчета и пържоли по негов бичим.

„Аз съм най-нов. Срещнахме се на пътя и изведнъж решихме да поправим барбекюто, но тук има много хора, които са направили много повече от мене“ – сподели Румен.

Идеята да се пребоядисат в бяло, зелено и червено колоните на беседката са на Киро и Златка.

Аз съм пенсионер от много години и с моята жена Радка, редовно идваме на Аязмото – каза Кирил Танев, от Чирпан.- С този състав, които сме тука – Иван, Кольо, Ваня Кършакова, Пешо, Зузито и още няколко човека, които отсъстват по уважителни причини, импулсивно решихме да направим банкет. Втори път опитахме – пак добре, обаче целият кът трябваше да се реновира. Направихме скара за барбекюто, монтирахме я, скоро боядисахме…Златито осигури боята. Послучай официалното откриване на обекта, днес закачихме и националния трибагреник !“

С малки изключения всички в групата са пенсионери, някои от тях продължаващи да се трудят. В младите си години Иван Динев и Кольо Близнаков са били военни. Новоприетата Стойка и тя е била военна. Ваня Кършакова е една от най-добрите логопеди в страната и продължава да помага на хората. Зузито -Златка Георгиева е била рехабилитатор, Радка Танева е бивша химичка, дългогодишна работничка в частния сектор. Петър Киров – ерген запазен, се занимава с търговска дейност. Румен Димитров също е търговец.

Барбекюто беше много разбито. Ляхме плоча, сложихме огнеопорни тухли, направихме хубава скара, след това – втора скара, разказа Киро.- Сега предстои да разширим барбекюто, където да слагаме посудата. След 2-3 седмици ще го направим“.

На втората-третата ракия, приятелите започнаха да се издават. За Зузито всички заявиха, че е душата на компанията и най-хубаво танцува. Киро, неслучайно към името си слага допълнение -от Чирпан. Майстор ножар е. Иван е страстен гъбар. Освен това, той е и музикален оформител и дисководещ.

В неписания на веселото общество устав се знае, че при сбирките не се разрешават политико-партийни коментари и агитации, клюки, интриги или пък ЕЖК – една жена каза. Участниците в това съглашение трябва да са веселяци, купонджии и добри хора.

Започнаха танците. Веселбата е продължила до залез слънце.

Ех, какви хубави хора има..!

Росица Ранчева