Велика сряда от Страстната седмица е днес

След деня, посветен на притчи и беседи – Велики вторник, днес, на Великата сряда от Страстната седмица, се припомнят последните събития преди спасителните за нас страдания на Господ.

На този ден се припомня за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастрен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че би било по-добре мирото да се продаде, а парите да се раздадат на бедните. Христос обаче казал да не я смущават, защото нуждаещи се има винаги, а Той няма да е още дълго с апостолите.

На Велика сряда Юда Искариотски отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

На този ден вярващите се замислят: дали и ние, които носим Христовото име, не предаваме Христа чрез нашите небогоугодни дела? От тоя ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Иисус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Той пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите:“Вземете, яжте, това е моето тяло!“ После вдига чашата с червено вино и казва:“Пийте от нея всички!“ Това е моята кръв. Кръвта на Новия завет, която се пролива за опрощаване на греховете!“

С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.

Велика сряда e споменът за една жена, разкаяла се блудница, изляла драгоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. С това тя Го помазала за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и отривайки ги с великолепните си коси.

Първите три дни от Страстната седмица са посветени на личното покаяние и търсенето на прошка.

По традиция днес не се върши никаква домакинска работа, а ако някой наруши това правило се вярва, че умението му ще се отнеме.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца. Събитията в нощта на Великия четвъртък и в последващия ден предстоят…