Честити 60 години на големия джазов певец Васил Петров

Васил Петров е известен български певец, композитор и художник. Известен с прозвищата „Българският Франк Синатра“и „Другият“. Любимец е на публиката.

Роден е на 30 април 1964 г. в София, в семейството на геодезист картограф и математичка. Кръстен е на своя дядо, който е основал хор „Кавал“. 

През 1992 и 1994 година е най-продаваният изпълнител в България. Издава три албума в една година. Първият се казва „Другият“ – издаден на касета и главно с негови авторски пиеси. Вторият албум, „Джаз и блус“, включва кавър версии на песни на добре познати поп и джаз изпълнители. Третият албум – издаден на касета и CD, е дует с известния български пианист Румен Тосков. 

Концентирал е в Хелзинки, Осло, Виена, Стокхолм, Лугано (Швейцария), Белград и в Лилехамер (Норвегия) по време на Зимните олимпийски игри. С богатия си тембър и кадифен глас той става известен с прозвището си „Българският Франк Синатра“. Бил е заедно на сцена с известни джаз-изпълнители, като Дан Морети и Фил Проженциано във Флорида.

Награди на Васил Петров

  • Златният Орфей“, март 1995 година – Хит на годината, 1994 година за песента „Подслон в дъжда“, м. и ар. Васил Пармаков, т. Милчо Спасов и Тери Калиски
  • Златният Орфей“, март 1995 година – Изпълнител на годината за 1994 г.
  • Златният Орфей“, март 1995 година – Албум на годината за 1994 г. за „Другият“.
  • Аполон Токсофорос, септември 2011 г. – за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.
  • Международен джаз фестивал Банско, 15 години, септември 2012 г. – награден с почетна диплома за развитие и популяризиране на фестивала.
  • „Златно перо“, 2014 г. – за изключителен принос към българската култура и изкуство.

    Честита и благословена годишнина и от старозагорските фенове!