Ученички от СУ „Максим Горки“ Стара Загора „полетяха високо с китайския език“

На 27.04. 2024г. в аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе ежегодното международно състезание по китайски език – „Китайски езиков мост“. Темата на XVII издание на състезанието беше „Полети високо с китайския език“ „追梦中文,不负韶华

Състезанието се провежда в три кръга, в първи кръг участниците биват тествани за своите познания по китайски език и китайска култура, а тази година към писмения изпит беше добавен нов компонент – слушане. Във втори кръг всеки участник представя пред жури от специалисти в различни области свързани с Китай и китайския език реч по избрана от него тема. В този кръг журито оценява уменията на участниците да се изразяват правилно на китайски език, както и тяхното сценично поведение. В третия и последен кръг на състезанието всеки участник изпълнява талант свързан с езика или културата на Китай. Победителите се избират чрез събиране на точките от трите кръга на състезанието.

В тазгодишното издание на състезанието СУ „Максим Горки“ постигна невероятен успех с представянето на Стефани Тодорова и Йоана Хараланова от X„в“ клас с ръководители Мария Даскалова и Пан Сиси. По време на речта, ученичките представиха прекрасни ораторски умения и не допуснаха никакви грешки. В речта си Стефани разказа за многобройните си постижения под формата на приказка. Впечатли всички с изявите си тук както и в Китай, където тя записа три песни за летните олимпийски игри за студенти, а по-късно същата година заедно с Мариана Загорска и Ива Иванова от XI „в“ клас спечели международен конкурс за песен на китайски език. Тя умело включи собствените си преживявания и ги свърза с митични китайски герои от които се е повлияла. Йоана разказа на публиката и журито за дълбокия си интерес към китайския език и култура и показа пътя, който е изминала от възхищението към езика, танците, музиката до възможността да види всичко на живо пред 2023г. като участник на летния лагер в Пекин.

В кръга за представяне на талант, СУ“Максим Горки“ впечатли всички с таланти, които досега не са показвани в нито едно от изданията на състезанието в България. Стефани Тодорова възхити жури и публика с изпълнението на откъс от традиционна китайска опера – Хуанмей от провинция Анхуей 《女驸马》в която се разказва как в името да спаси любимия си, главната героиня взима неговото име и заема първо място на изпита за чиновници на императора, след което става прочут чиновник. Тя не преследва слава и пари, а търси начин да се събере отново с нейния съпруг, който несправедливо лежи в затвора. За невероятното си изпълнение, таланта на Стефани беше оценен най-високо сред участниците, тя получи 29.34т. от максималните 30 с което заслужено получи и почетна награда за най-добър талант. Йоана спечели жури и публика с нейното музикално изпълнение на песента „На юг от пъстрите облаци“. Тя изпълни мелодията на традиционен китайски инструмент 葫芦丝 или тиквена флейта, заемащ името си от формата на инструмента. Въпреки че Йоана подготвя своя талант по-малко от месец, пред всички тя го изпълни без забележка.

След обявяване на крайните резултати, СУ „Максим Горки“ има повод за гордост с извоюваното трето място на Стефани Тодорова. Трудът положен от двете ученички и техните ръководители е вдъхновяващ и показва неспиращото развитие на китайските паралелки.

Благодарим на домакините на събитието за чудесната организация и на всички участници и техните ръководители за прекрасното представяне. По-специално благодарим на г-н Ян Тиен, завеждащ отдел образование в Посолството на КНР, г-жа Аксиния Колева и проф. Чън Ин, директори на Институт „Конфуций“ – София за безкрайната подкрепа, която оказват на СУ „Максим Горки“ както и за прекрасните думи за представянето на двете ученички. Искрено благодарим на учениците от VIII,IX,X и XI клас от китайските паралелки и техните ръководители Йоана Маринова и Десислава Бончева-Въчева, които през цялото време показваха своята подкрепа Нашето невероятно представяне беше невъзможно без вашето присъствие и кураж! Най-много искаме да благодарим на Стефани и Йоана за неуморимия труд и старание положени през времето за подготовка. За нас вие сте номер едно!

Мария Даскалова

учител по китайски език в СУ „М.Горки“