ОУ „Кирил Христов“ участва успешно в две национални олимпиади

В две национални олимпиади имаше свои достойни представители старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора в дните 26-28 април 2024 г. Новината съобщи лично директорът на училището Господин Балъкчиев. Никол Мемлекетова от IV „г“ клас, придружена от своята класна ръководителка Тонка Маринова, се яви като говорител на екип по проекта „Моят любим национален герой“ на XVII Национална олимпиада по гражданско образование в град Велики Преслав. Четвъртокласниците от ОУ „Кирил Христов“ за първи път работиха по проект за гражданско образование, но се справиха блестящо в екипната дейност и бяха единствените класирани участници от град Стара Загора на национално ниво. Там те се състезаваха по идеи в първа възрастова група с още 22 проекта на деца от цялата страна. Второто участие бе на Дария Христова Хаджиева от VII „б“ клас, възпитаничка на учителката Марияна Тодорова, в заключителния кръг на олимпиадата по история и цивилизации в град Русе, където също като единствен представител от Стара Загора Дария се състезава с 40 седмокласници от различни краища на България.

Четвъртокласничката Никол Мемлекетова се яви като говорител на екипа, в който участват още Нияна Добринова, Виктория Заркова и Дара-Мария Димитрова – ученички от IV „г“ клас. Никол защити пред комисия на олимпиадата изготвеното по проекта помагало за часа на класа в първите класове, посветено на Васил Левски. Каза, че то може да бъде в помощ на учителите при разнообразяването на дейностите в клас, а целта на създаването му е да се даде отговор на въпросите на 6-7 годишните деца за личността и делото на Апостола на свободата по разбираем за тях начин. Момичето сподели, че със съученичките си са направили книжката с голямо желание – рисували са, изрязвали са, съчинявали са заедно и много са се забавлявали. От комисията подчертаха, че оценяват труда и желанието, вложени от учениците от ОУ „Кирил Христов“ и тяхната класна ръководителка Тонка Маринова, като дадоха препоръка книжката да бъде отпечатана и разпространена в училища и детски заведения. Помагалото включва интересни факти за Васил Левски, за живота му като част от местната история на Стара Загора, рисунки от Виктория Заркова на Светиниколското училище и Хилендарския метох, в които е учил и живял младият Васил Иванов Кунчев, авторско стихотворение на Дара-Мария Димитрова за любимия национален герой, викторина за Апостола, измислена от Никол Мемлекетова, игри за подреждане на популярни мисли на Левски, както и тематична презентация, изготвена от Нияна Добринова. Идеята на талантливите възпитаници на г-жа Маринова е чрез това помагало, изработено от деца за деца, да разширят познанията на най-малките ученици за Апостола на свободата, да предизвикат интерес у тях към живота и делото му, да ги подтикнат да търсят повече информация за националния герой и да се гордеят, че Левски е българин.

В същото време седмокласничката Дария Христова Хаджиева се включи във финала на Националната олимпиада по история и цивилизации в Русе. Надпреварата по история се проведе в два кръга – писмен и устен. В писмения кръг на 27 април за три астрономически часа участниците решаваха 15 задачи със свободен отговор за българската история от Възраждането до Втората световна война и писаха отговор на исторически въпрос, отнасящ се до вътрешната и външната политика на България в периода 1919-1930 г. Олимпиадата протече в условията на силна конкуренция – 37 от общо 40-те участници бяха допуснати на втория кръг, като сред тях продължи и Дария с оценка от първия кръг 5,50. В устния етап на 28 април учениците отговаряха пред комисия на поставен въпрос в изтегления от тях билет, като на Дария се падна да разкаже за ролята на периодичния печат през Възраждането. „Историята ми е един от любимите предмети. От малка я харесвам, защото майка ми е учителка по история и география. Допада ми най-вече да научавам нови неща за значими събития от историята на България“, сподели Дария. Тя благодари специално на учителката си по история и цивилизации Марияна Тодорова за предоставения ѝ шанс да участва в олимпиадата, както и на своите родители Илияна и Христо Хаджиеви, които по свое желание я придружиха до Русе.

Участията на деца и от началния, и от прогимназиалния етап на национални олимпиади е показателно за отличното качество на обучението в старозагорското ОУ „Кирил Христов“. Пример е също за успешното мотивиране на учениците за личностна и творческа изява в различни области на науката и знанието. Доказателство са думите на седмокласничката Дария Хаджиева, че с радост би се включила и в бъдеще в олимпиади, защото преживяването според нея си е заслужавало. Учениците в ОУ „Кирил Христов“ свикват от малки с участия в различни чествания, конкурси и олимпиади, развиват своите комуникативни и презентационни умения и израстват със самочувствие на знаещи и можещи млади хора, готови за предизвикателствата на живота.

Таня Николова