Амбициозна е програмата на Община Стара Загора за подобряване на инфраструктурата на кварталите в града

На 29 април 2024г. кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров, в присъствие на неговите заместници, даде традиционната месечна пресконференция. Този път акцентът беше за интензивното подобряване на инфраструктурата в кварталите на областния град.

„Целта на днешния брифинг е да дадем на обществеността повече информация относно това, какво се случва в Община Стара Загора, по кои проекти работим, какво предстои през годината, -каза градоначалникът.- Често сме обвинявани, че не се прави достатъчно за кварталите. Смятам, че с това, което се върши през последните години и това, което предстои ще докажем точно обратното.“

Г-н Тодоров анонсира проектите, които предстои да се изпълняват:

Миналата година по програма беше завършен първият етап на квартал „Три чучура-юг“, който условно казано е до сервиз „Диана“. През тази година предстои да бъде завършена и останалата част от квартала. Финансирането е осигурено. Имало е доработки по проектите в ел.частта. От настоящата седмица вече се работи и кварталът ще бъде завършен напълно и обновен изцяло.

„В „Самара 1“, довършваме тази година една голяма вътрешноквартална улица, заедно с междублокови пространства, места за паркиране. Ще бъде напълно рехабилитирано ОУ „Самара“. На 7 май т.г. започват строителните дейности. Следващата година учениците ще влязат в съвсем различна среда. По правителствената програма, по която ни бяха отпуснати 50 милиона лева, е добавен нов обект – бул. „Цар Симеон Велики“, на изток от жп линията в кв. „Самара 1“. Улицата ще бъде цялостно обновена до края на годината“.

По отношение на квартал „Градински“ цялостно ще бъде ремонтирана Детска градина No66.

По отношение на улица „Княз Борис“ има сключено рамково споразумение с фирма изпълнител. Тя започва да работи от парк „Пети октомври“ до улица „Отец Паисии“ за ремонтни дейности по ул. „Княз Борис“ – от парк „Пети октомври“ до ул.“Отец Паисий“ и да бъде завършена до края на годината. По същия начин ще се ремонтира и ул. „Граф Игнатиев“, където също има възлагателно писмо- от ПГСАГ „Лубор Байер“ до бул. „Патриарх Евтимий“ – тя ще е цялостно обновена с тротоари, настилки и всичко останало. Предстои да бъдат обявени обществени поръчки за обновяване на парк „Алана“ и парк „Пети октомври“, които също трябва да бъдат подобрени. Отделно от това бул. „Цар Симеон Велики“ на изток от бул. „Св. Патриарх Евтимий“ до жп линията цялостно ще бъде обновен асфалтът на улицата.Тя беше ремонтирана преди 11 години, но не беше направен основен ремонт. Беше подменена само настилката. Улицата ще бъде укрепена и направена здраво през тази година“, увери кметът.

В квартал „Зора“ ще бъде цялостно обновена централната улица „Хрищян войвода“. Тав В и К структурата е подменена, остава да се оправят настилките, да се изградят тротоари и да се оправи тази улица напълно. Това трябва да стане до края на тази година.

За реновирането на общежитието на Спортното училище „Тодор Каблешков“ вече има класиран изпълнител на обществената поръчка. Предстои да се обяви и за цялостен ремонт на сградата на училището. Ремонтът е предвиден да приключи през 2025г.

Предстоят ремонтите на дворовете на ППМГ „Гео Милев“ и СУ „Васил Левски“, където ремонтът вече е започнал.

По Ос 1 на Плана за възстановяване и устойчивост Община Стара Загора ще кандидатства приоритетно за продължението на бул.“Славянски“ (ул. Георги Байданов). „Славянски“ трябва да излезе на Старозагорските бани като булевард, там да бъде изградена канализация, водоснабдяване и да се включи с кръгово движение на бул. „Цар Симеон Велики“. По този начин целият южен трафик, който преминава през Индустриалната зона ще може до кв. „Железник“ да стигне безпрепятствено и по един алтернативен маршрут, какъвно в момента няма.

„Следващ проект по ОС 1 ще бъде за обновяване на „Славянски“ на изток от моста на бул. „Патриарх Евтимий“. „При ул.“Любен Каравелов“ ще затворим включването, защото е опасно, ще изградим тротоари към блоковете Жп секция, както се водят, които ще стигат до кръстовището със Шел, на което кръстовище ще бъде поставен светофар, тъй като включването е много опасно, особено за ляв завой от ул.“Ангел Кънчев“ към „Патриарх Евтимий“. Предвижда се булевардът и мостовото съоръжение до ДЗУ да се обновят, да се поставят мантинели, да се изградят светофарни уредби да се направят тротоари и пешеходни пътеки, за да се пресича нормално от хората, които живеят в тези части на града.

Другият проект, с който ще се кандидатства по Ос1 е целият квартал „Градински“. След изпълнение на В и К проекта, улиците са в лошо състояние. Очаква се пълно обновяване на квартала

Има готов проект за ремонт на улици и тротоари в квартал „Зора“. Ако остане рисурс по Ос 1 , администрацията има готовност да подаде проект за закупувне на електрически малки бусчета за общинското дружество, които да обслужват селата, обновяване на спирковите заслони, зарядни станции за електрически автомобили, тъй като все повече хора карат електрически автомобили и е важно Общината да предостави необходимите съоръженния.

Много хубава новина съобщи Живко Тодоров и по отношение на Детското отделение в Стара Загора: „Кандидатстваме заедно с Община Бургас по проект за изграждане на ново детско отделение с нова сграда. На практика тук имаме такава болница, но сега ще бъде отделение към нея, за да не се създават нови структури, а само самата сграда ще бъде нова. Има вече определено място за изграждането ѝ. Държим пряка връзка  с директора на болницата, както и с началника на отделението, за да бъде всичко стиковано и да  направим тази така важна придобивка за града ни . И още един важен проект за града ни е така нареченото културно КИТИ –  Концепция за интегрирани териториални инвестиции, което правим заедно с Пловдив. Това е банята на Старозагорските бани и прилежащата археология, която трябва да бъде обновена и да посреща гости и туристи в подобаващ вид“ – коментира кметът.

На въпрос на Долап.бг относно съдбата на пространството зад Универсалния магазин, г-н Тодоров отговори: „До един месец ще обявим конкурс за оформление на това пространство. Има Арт общност за Стара Загора, с която трябва да се съобразим. Предния път се съобразихме с мнението на Камарата на архитектите, които настояваха там да се построи сграда, само че тя трябва да бъде частна, тъй като с обществени функции няма кой да инвестира изграждането й. Четири път обявявахме търг, но никой не иска да купи това място. Първоначално казах, че то не е рентабилно, но въпреки това пробвахме с тази идея.

От тук нататък ще минем към реализиране на идеята на Арт общността, това да си остане празно облагородено пространство – площад, което да се ползва от гражданите. Ще бъде обявен и конкурсът, който в момента подготвяме.

Зам.кметът по културата Милена Желева съобщи, че предстоят ремонти на сградата на Библиотека „Родина“ на бул. „Руски“ , както и на сградата, известна като бившия пионерски дом (базата на Ансамбъл „Загорче“). Ако се икономисат средства, ще се ремонтира и Езиковата школа на НЧ „Родина“ на улица „Хаджи Димитър Асенов“.

Росица Ранчева