Бедните от старозагорския квартал „Зора“ посрещнаха Цветница подобаващо

Учениците от 8“А“ на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с класен ръководител г-жа Мима Бакоева

се включиха със средства за празничния обед.

Традиция от години е всяка неделя, а и по време на големите християнски празници, социалната кухня при храм „Св. Отец Паисий Хилендарски“ да осигурява топъл обед на социалнослабите граждани на старозагорския квартал „Зора“. За това помагат и много дарители, които не желаят да се съобщава за тях.

За хубавия пролетен празник „Вход Господен в Йерусалим“ събрахме помежду си пари и тъй като сме във Великденски пости, а днес се разрешава риба, осигурихме празничния обед на около 50 енориаши, сподели за Долап.бг Гинка Михайлова. – Майсторките този път бяха Росица Георгиева, Пепа Славова, Полина Попова и Марина Стоянова. Имаме хубав конвектомат и печенето на рибата става по-бързо и по-здравословно. Имаше за гарнитура картофена салатка и разбира се хляб. Приготвените в повече порции бяха раздадени и на черкуващите се в храма.

Много радостен факт е, че все повече местни хора от квартала, посещават службите. Днес те запалиха свещички за здраве и си тръгнаха към домовете с върбови клонки.

Празнична света литургия отслужи отец Йордан Карагеоргиев“ – коментира г-жа Михайлова.

Част от средствата за празничния обед бяха осигурени от 8 „А“ клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с класен ръководител г-жа Мима Бакоева, сподели г-жа Полина Попова, член на църковното настоятелство.- Освен че осигуриха част от средствата, децата се включиха в раздаването на приготвената храна на социално слабите хора, които са записани в социалната кухня. Осмокласниците дойдоха сутринта, присъстваха на литургията и помогнаха при раздаване на храната.

Това не е първото дарение и подпомагане на храма. За предстоящите празници децата бяха донесли трайни хранителни продукти – ориз, картофи, макарони, захар, олио и пр. Преди време, когато на след литургията обявихме, че започваме да събираме пари за рибката, г-жа Бакоева обяви, че и те ще се включат, както и стана“ – каза г-жа Попова.

На този светъл ден Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ – Стара Загора подари на храма икона на Господ Иисус Христос. Иконата е реставрирана с помощта на Стоян Иванов и майка му.

За предстоящия най-голям християнски празник Възкресение Христово, църковното настоятелство при храма, заедно с дарители и приятели ще се погрижат Великденът за бъди празничен за всички.

Росица Ранчева