Лазарки на 9 ОУ „Веселин Ханчев“пожелаха здраве, щастие и успехи

В живота и практиката си съм виждала и посрещала десетки лазарки – малки деца и големи момички. Преди много години, за първи път в България, в Стара Загора проведохме Първи национален лазарски празник, в който участваха над 1000 момичета от цялата страна…

По принцип, групи от нагиздени момичета посещават за Лазаровден фирми, банки, обществени и държавни администрации, по селата – домовете на хората, но никога не съм видяла и не съм се вълнувала толкова много на 14-те лазарки, които лазаруваха в собственото си – 9 основно училище „Веселин Ханчев“ – Стара Загора.

Музикалната“ Виктория Колева подбра 14 най-гласовити момичета от различни класове и започнаха да разучават задължителните песни, които се изпълняват в този ден, както и типичния буенек. Не зная колко време са репетирали песните, но ги изпяха много хубаво, чисто, спято, с гордост и заслужено самочувствие.

Ден преди Лазаровден, на 26 април 2024г. облечени в красиви носии, на главите с венчета свежи цветя и задължителната украсена кошничка, където ще се събират даровете, момичетата запяха: „Ой, Лазаре, Лазаре, Лазар ходи из село…“

Лазарките посетиха най-напред стопаните на училището, пяха и играха от сърце, за което получиха бели яйца, курабийки и парички.

После започнаха обиколката на всички класни стаи. Най-напред -при най-малките, от началната образователна степен с песента, посветена на дечицата „Лаленце се люлее..“. Малките ученици гледаха със зяпнала уста, нескриван интерес и внимание. После влязоха при съучениците си, от основната степен, които ги посрещнаха с възторг и аплодисменти.

В това квартално старозагорско училище се обръща огромно внимание на обредите, обичаите, традициите, на запознаването на учениците с тях и практикуването им.

Браво!

Честити и благословени Великденски празници на учители, ученици и всички съпричастни с духовното израстване на младите хора!

Росица Ранчева