Наградата „Музей на годината“ за 2023 г. получи Регионален етнографски музей на открито „Етър“

Носителите на наградите „Наследство“ за 2023 г. бяха определени от жури в състав: проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра „Дидактика“, Факултет по педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей, Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, и Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

В категория „Събития и работа с публики“ призът бе присъден на Археологически музей „Велики Преслав” за проект: „Новото сияние на Симеоновия Златен век“. Наградата бе връчена от кмета на Пловдив Костадин Димитров.

В категория „Образователна инициатива“ бе отличен Регионален етнографски музей – Пловдив за проект: „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка. Наградата връчи председателят на УС на Сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски.

Наградата „Музей на годината“ за 2023 г. бе присъдена на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово за проект: „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“. Статуетката и диплома бяха връчени от заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Гости на церемонията по награждаване бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата и други.

/ХК/