Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: отпускането на 250 млн. лв. годишно за „Мини Марица изток“ е голяма победа за нас

Либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители беше отложена с една година.

Аз не съм на протест, аз съм на поход за спасение на правото на стотици да живеят и на милиони да имат бъдеще. Бях и ще бъда един от тези хора, без значение каква е цената, която ще платя. Това каза днес кметът на Стара Загора малко преди да влезе в Народното събрание заедно с представители от националния протестен митинг за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива.

Хиляди енергетици и миньори се събраха пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет днес. В митинга се включиха работещите в комплекса „Марица Изток“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и „Топлофикация-Перник“.

В дневния ред на депутатите беше второто четене на промените в Закона за енергетиката, с които се предлага отлагане с година либерализацията на пазара на електроенергия.

Днес те одобриха отпускането на 250 млн. лв. годишно за периода 2024 – 2028 г. Средствата ще бъдат залагани в държавния бюджет и използвани за техническа рекултивация. Те ще бъдат предоставяни на „Мини Марица изток“, а предвидените дейности ще се изпълняват само от компанията, без преотдаване на други изпълнители, вкл. дружества с държавно и общинско участие.

Либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители беше отложена с една година.