С изложба графичен дизайн, художникът Райчо “Чакъров разкри богатата си душевност

На 22 април 2024г. в изложбена зала „Лубор Байер“ в Стара Загора художникът- график Райчо Чакъров откри самостоятелната си изложба. Естетски подредената експозиция предлага 60 интимни нюанса от дългата кариера на твореца. Те разкриват неговата богата душевност, интелигентност, интереси, аристократичния му натюрел…Особено през последните 10-15 години г-н Чакъров създаде и надгради собствен графичен стил, който не може да бъде сбъркан с друг автор или просто да бъде подминат.

Върху всяка отделна работа може да се напише роман. Те припомнят за големи имена на изкуството, литературата, културата, духовните катарзиси, търсене на верни посоки:“Възнесение“, „Леонардо“, „Красотата“, „Профили“, „Святост“, „Скарлет“, „Поглед“, „Венера“, „Клаудия Шифър“, „Време“, „София Лорен“, „Портрети“, „Идоли“, „Бриджит Бардо“, „Кристофорд Колумб“ и „Мирей Матио“, „Мик Джагър“, „Барбара Стрейзън“, „Ерик Клептън“, „Мойсей“, „Дон Кихот“, „Чарлз Дикенс“, „Долцинея“, „Димчо Дебелянов“, „Яворов“, „Марк Твен“, „Мълчание“, „Кръст“…

Салонът беше препълнен от приятели, колеги, близки и почитатели на изкуството и човека Райчо Чакъров.

За неговия живот, творчество и принос за създаването и запазването на Дружеството на художниците на Стара Загора говори председателят на Представителството към Съюза на българските художници  (СБХ) д-р Милен Алагенски:

Изключително съм щастлив да видя толкова много хора в тази изложбена зала, за поздравим  Райчо Чакъров за неговия 75-ти рожден ден.

С Райчо Чакъров споделяме една съдба като председатели на Групата на художниците, но по различно време. Разбирам го много добре през какви трудности е минавал. Имал е щастието да бъде председател на групата, в едни от най-трудните времена 1990-1999г. Въпреки, че голяма част от вас сигурно са запознати с тези факти, ще ми се още веднъж да си поговорим за тях, защото в много разговори с Райчо се оказва, че някои неща не си спомняме. Мисля, че е важно постоянно да ги изговаряме и да ги помним.

Естествено с политическите промени, започват сътресения в СБХ на национално ниво. През 1990 г. това е преустройството на СБХ на федеративен принцип. Голяма част от щатните бройки се съкращават. По това време в Стара Загора започват да се сменят няколко творчески секретари на групата: Иван Попчев отстъпва мястото на Янаки Кавръков, след който е Михаил Косев. През месец май 1990 г. на общо събрание е избран за председател на групата Райчо Чакъров. Както почти всичко тогава на национално ниво, започва разлом на групата, разделят се на новосъздаденото дружество „Гама13“, след което „Ателие -юли“…Всичко това, което е абсолютен стрес, Райчо Чакъров успява да тушира и отново да обедини групата.

На 8 ноември 1995 г. е учредено Представителството на СБХ в този вид, в който го познаваме и днес. Така че това е човекът, на който трябва да бъдем благодарни затова, че е успял да съхрани групата.

Друга важна дата е през месец октомври същата година, когато е създаден Клубът на художника , който просъществува 4-5 години.

През 1999 г. г-н Чакъров издава поста на Иво Чехларов – един от неговите заместници, заедно с Ангел Карагьозов.

Заедно с това Райчо е съвместявал отговорности по изграждане на Дома на художника, и работата му като художник, и участие във всички общи изложби, на уредник, на учител.

Колкото до самата изложба искам да обърна внимание на показаните 8 рисунки, които са първоначалната идея, зародишът на тази голяма изложба. Това са рисунки, които Райчо прави сутрин с кафето си, т.е. художникът и рисуването са неделимо цяло. Той споделя, че наистина докато си пие кафето търси лист, за да скицира това, което е в главата му. Рисунките са над 300. Ние сме показали само 8 от тях, за да онагледим откъде е тръгнала експозицията.

Много може да се говори за творбите, но най- общо казано, Чакъров прави тези колажи, в които има рисунка, дигитална рисунка и дигитална обработка, снимки, които са от приорни образи, които е натрупал у себе през житието си. Те са огромен колаж от различни дейности, личности, събития.

Честитя ти предварително рождения ден, който е на 2 май. От името на групата му пожелавам да бъде здрав и да открива още много успешни изложби“- каза Милен Алагенски.

Развълнуван, авторът благодари на всички гости, приятели и на семейството си, за уважението, да присъстват на изложбата:„Благодаря на Милен, че предизвика у мене старите спомени, каза Чакъров.- През годините трудно се отстояват обществените ангажименти, трудно се съвместяват с преките служебни задължения, но се справихме с всичко, което животът го изисква, нещата те предизвикват. Минали са много събития, много изложби, но откровено казано, не съм усетил как мина това време…

Занимавам се с графичен дизайн. Творчеството, това което човек прави сам- колажите, актьорите, които сме обичали във филмите, музиката…всичко това съм споделял с вас и с хората по света. Имам ученици в архитектурата, добре реализирани художници, дизайн на облеклото…Важното е, че моите ученици ме молят да покажа откриването на изложбата, защото по този начин „ние чувстваме съпричастност към България“- споделят те.

Много съм щастлив и благодарен на Милен за това, че успя да организира всичко това по прекрасен начин. Вчера „А“ – отборът на Представителството подреди изложбата такава, каквато е пред вас и аз им благодаря от сърце“- каза Райчо Чакъров.

Началникът на отдел култура при Община Стара Загора Диана Атанасова поднесе своите и на културната общност поздравления и благопожелания: „За мене е чест да се обърна към тебе, като към един истински джентълмен и благородник, който през годините се радва на толкова много обич и внимание от страна на всички, които те познават, в това число и аз. Благодаря ти за безкрайните мигове, които през годините сме съпреживели. Ти си личност, която е била в много творчески общности, в много административни и образователни структури. Нашите контакти винаги са били пълноценни, чисти и хармонични.

Благодаря ти още веднъж и се радвам, че тази изложба е факт! Бъди жив и здрав от името на всички твои приятели и …до нови творчески срещи!“

Росица Ранчева