СУ „Иван Вазов“ завоюва първото място в общинския кръг на Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

Състезанието се организира от Община Стара Загора, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Областен съвет на БЧК – Стара Загора и има за цел да провери и подобри знанията на старозагорските ученици в областта на безопасността и оказването на първа помощ.

Отборът на СУ „Иван Вазов“ спечели първо място от общинския кръг на Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Второ място грабнаха  IX ОУ „Веселин Ханчев“, а трето – V ОУ „Митьо Станев“.След тази победа, отборът на СУ „Иван Вазов“ преминава на Областен етап от състезанието, който ще се проведе на 21 май.

Поздрав към участниците отправиха  началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ на Община Стара Загора Пламен Тодоров и началникът на група „Превантивна дейност и превантивен контрол“ на РД ПБЗН Марин Радев. Те връчиха и наградите на първенците.

Състезанието премина в няколко етапа. Първият кръг бе в Зала 1 на Общинска администрация и се проведе под формата на индивидуален тест, който има за цел да провери знанията на участниците по изучаваните теми от учебната програма за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации.Въпросите в теста са групирани в разделите: Природни бедствия, Промишлени аварии и катастрофи, Индивидуални  средства за защита, Пожарна безопасност и Неутрализиращи разтвори при замърсяване с амоняк и хлор.

Практическата част бе проверка на умения, знания, бързина и съобразителност, чрез състезателни игри. В следващия етап отборите  участваха в състезателни игри в четири Учебни центъра – Защита при бедствия, Защита при промишлени аварии и радиационно замърсяване, Пожарна безопасност и Първа помощ.

Участие в надпреварата взеха общо 9 общински училища с ученици от VI и VII  клас –   ОУ „Кирил Христов“, СУ „Христо Смирненски“, ОУ „Кольо Ганчев“, XII ОУ „Стефан Караджа“, XI ОУ „Николай Лилиев“ и ОУ „Георги Райчев“.