НУМСИ „Христина Морфова“ навършва половин век

На 2 май 2024г., от 19.00 ч., на сцената на Държавна опера Стара Загора ще се състои
юбилеен концерт на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ – Стара Загора.
Диригенти Георги Белчев, Симон Павлов /възпитаници на НУМСИ“Христина Морфова“

Концертмайстор Паулина Захариева /възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“
Участват ученици от НУМСИ „Христина Морфова“
Оркестър на Държавна Опера-Стара Загора

Стара Загора е древен град с богата културна история и традиции. Тук е положено и началото на професионалното музикално образование в България. В архивите на града се съхранява „Правилник” от 11 декември 1897 г. на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество “Кавал”. Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора – Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена. През 1904 година се открива и Музикалното училище в София. Сред основателите му отново е старозагорецът Димитър Хаджигеоргиев, който по-късно, през 1912 става и негов директор.

Във времето ентусиазмът на старозагорци превръща града ни в един от големите културни центрове на страната. През 1925 година в града възниква първият извънстоличен оперен театър. Първата радиостанция в провинцията започва своите предавания също от Стара Загора. На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата е открито и Музикално училище в града. Впоследствие то ще носи името на българския славей – световно известната оперна певица Христина Морфова. Инициатори за неговото създаване са Мария Проданова, Радко Желев и Енчо Ноев от тогавашния Окръжен съвет за култура. С набирането на ученици ентусиазирано се заемат Стефан Моцинов и Веселин Джанкардашлийски и усилията им се увенчават с успех. През първата учебна година – 1974 / 75, се приемат 75 ученика в четири паралелки – три инструментални и една вокална. Първият директор на училището е Милчо Божков. Занятията започват в сградата на VI-то основно училище в града.

През годините училището успя да изгради собствен облик и се утвърди като трайно присъстващ фактор в музикалния живот на града и страната. Осъществени са и редица задгранични изяви – през 1989 година участва в международен хоров фестивал в Лариса – Гърция, където получава награда Златна лира; същата година симфоничният оркестър на училището изнася концерти в Норвегия и прави записи с българска музика за радио Ставангер. През 2003 г. е реализиран проект “Млади музикални таланти България – Франция” с партньор Националното училище за музика и танци в град Гап, включващ концертен и творчески обмен. През 2007 подобен обмен бе осъществен и с музикалното училище в гр. Радом, Полша. В периода 2006 / 2008 се реализира и проекта „Музика без граници“, включващ обмен на ученици от училището и консерваторията в Хале, Германия.

През 1995 година училището е организатор и домакин на първия Национален конкурс за млади тромпетисти, а през 1998 – на клавирен конкурс „Виенска класика”, който през годините прерастна в Международен конкурс за пианисти Класика и съвременност. През учебната 2001 / 2002 година бе възстановена специалността класическо пеене. Същата година се откри и нова специалност – класически танци. През 2004 година по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект е въведена и още една нова специалност – актьор за драматичен театър, през 2008 – поп и джаз пеене, а през 2016 български танци с прием от пети клас. През октомври 2006 година училището бе преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства.

За своята вече 50 годишна история НУМСИ „Хр. Морфова“ е удостоявано с редица престижни награди за принос и достижения в музикалната ни култура и образование:

  • 1999 – „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

  • 2003 – „награда Стара Загора“ за организацията и провеждането на клавирния конкурс „Класика и съвременност“.

  • 2004 – „Почетен кристален знак“ от Съюза на българските композитори.

  • 2005 – „наградата Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора и Златна значка на Съюза на българските музикални и танцови дейци за цялостен принос в развитието на музикалното ни образование.

  • 2009 – „Почетна грамота“ и плакет за принос в развитието на българската култура и образование от Министъра на културата и за втори път Златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

  • 2010 – „Златна книга“ и „Златен печат“ от Съвета на европейската научна и културна общност към Официалното представителство на уникалните селища в Европа.

  • 2012 – Грамота от Община Стара Загора на Педагогическия колектив за високи постижения в развитието на образователното и културно дело в Стара Загора.

  • 2013 – Грамота на РИО – Стара Загора за ползотворно партньорство и сътрудничество при инициативи, организирани от РИО.