7 хил. деца ще се превърнат в здравни герои за семействата си

7 хил. деца ще се превърнат в здравни герои за семействата си

Хуманната инициатива ги учи да се грижат за здравето си и да подтикнат родителите си към това

Животоспасяващата програма за превенция на сърдечно-съдови заболявания и инсулти БЪРЗИ ГЕРОИ 112 ще обхване около 7 хил. деца на възраст между 6 и 10 години благодарение на инициативата на Община Стара Загора. Общината и Лайънс клуб Стара Загора – Августа, са най-важните домакини и с тяхна помощ ще тръгне програмата, която ще повиши здравната култура на децата, може да спаси старозагорци или да им помогне да продължат достойно своя живот без затруднителни последици дори след инсулта. Това обяви националният координатор на БЪРЗИ ГЕРОИ 112 Елица Хадживълчева, тя представи здравнообразователната програма в общинската зала „П. Р. Славейков“.

Борбата за предотвратяването на тези състояния, превенцията и информираността са изключително ценни за нас, защото знаем, че нашите действия тук и сега могат да спасят животи. Така началникът на отдел „Образование и младежки дейности“ Станимира Димитрова поясни мотивите на Община Стара Загора да се включи в осъществяването на проекта. Той реално е факт в Стара Загора от миналата година, но досега бе обхванал едно училище и една детска градина, а сега ще включи цялата община и всички учебни заведения в нея.

За Лайънс клуб Стара Загора – Августа, е дългогодишна кауза профилактиката на заболявания при деца и възрастни чрез реализиране на проекти, целящи информираност, здравословен начин на живот и организиране на профилактични прегледи, обобщи и г-жа Анастасия Гидикова. Важно е да научим децата да се грижат за здравето си и да подтикнат и родителите си към това, добави тя.

Стряскащото предупреждение на СЗО е, че един от всеки четирима ще получи инсулт през живота си, няма човек, който може да се успокои, че е извън рисковата група. През миналата година в България инсултът е застигнал 45 хил. души, едва двама от 10 души у нас разпознават симптомите на инсулта и само един съзнава, че единственият правилен начин за действие в спешната ситуация е да звънне на 112, обобщи Елица Хадживълчева.

Пред директори и представители на образователни институции в зала „П. Р. Славейков“ тя представи интерактивната програма, ориентирана към малките деца. Тя не е травмираща или плашеща, в нея не се споменава думата смърт. Програмата е едно обучително приключение за децата, в което фокусът са възрастните и безценната възможност да се прекара по-дълго и качествено време с тях, а децата са каналът на информацията. Разчита се на естествения им ентусиазъм, на желанието да разкажат у дома и подробно всичко научено и да бъдат внимателно изслушани от възрастните в семейството. След края на обучението всяко дете ще получи сертификат, че е било част от БЪРЗИ ГЕРОИ 112.

Общата хуманна инициатива е на Община Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора – Августа, Lions New Voices и на Фондация „Сърце до сърце за България“.Безценна е съпричастността към проекта и на ЦСМП в Стара Загора, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Болница „Тракия“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и РУО – Стара Загора.