С Празник на буквите първокласници от 1 „а“ заявиха:“Вече сме грамотни!“

На 22-ри април 2024г., учениците от първи „а“ клас от НУ „Димитър Благоев “ – Стара Загора с учители  г-жа Стоянова и г-жа Атанасова, отпразнуваха своя най-голям празник – Празникът на буквите, знанието и грамотността и с гордост обявиха пред своите родители, роднини и приятели: „Вече сме грамотни“. Празничният спектакъл беше повод за радост и вълнение не само за учениците, но и за техните учители, родители и гости. Със стихчета за буквите, книгите и знанието; драматизации, в които учениците показаха завиден артистичен талант; представяне на обичая лазаруване; танци и песни, учениците от първи „а“ клас показаха на Вълчо и Незнайко колко цветен, пъстър, интересен е светът на знанието, добротата, любовта, родолюбието. Така ги спасиха от лапите на цар Мързелан, които искаше да ги направи свои поданици. Сюжетът на представлението беше като приказка, а целта на всички герои в нея беше Съндъчето, пълно със жълтици – символ на знанието и разбирането. В края на шоуто, всички присъствали се насладиха на мъдростта на народните пословици, които децата прочетоха с усмивка и увереност. И децата, и гостите бяха изключително развълнувани от събитието, което се превърна в незабравимо преживяване.

Директорът на училището – г-жа Жана Минчева, ги поздрави с вълнуващо изказване за успешното началото на техния образователен път, а родителите ги зарадваха с подаръци – книжки, които да ги вдъхновяват и развиват тяхната любов към четенето и да запалят обичта към родината. До всяко дете долетя и една трудолюбива пчеличка, която го поздрави за неговия пръв училищен успех, получи послание от своите учителки. И за да продължи вдъхновението, всеки ученик получи читателски дневник, в който да отбелязва всяка своя среща с интересна книжка и да споделя приключенията си в света на книгите.

Учениците получиха и първите си читателски карти от г-жа Михайлова – секретар на НЧ „Климент Охридски 1858г.“ Зам. директорът на ППМГ „Гео Милев“, гр. Стара Загора – Добринка Колева и колеги от ДГ 29 „Славейче “ бяха част от публиката. Този празник не само остави незабравими впечатления у децата и техните родители, но засили и вярата в силата на образованието и четенето като важни съставни части от техния житейски път.

Не случайно Джордж Р.Р. Мартин заявява: „Четенето е магия. В него се скрива сила, която може да промени света.“

На добър час в чудния свят на знанието, скъпи работливи пчелички от първи „а“ клас!

Таня Иванова