С книга за шампионката Йорданка Благоева възпитаници на Детска градина №10 „Светлина“ отбелязаха Деня на книгата

От шампиони за шампиони! Днес малчуганите от Детска градина №10 „Светлина” отбелязаха Световния ден на книгата като Шампион им чете от биографичната книга за Световен Шампион, а слушаха и се вълнуваха бъдещите Шампиони в живота.

Емилия Драгиева – заместник председател на Спортен клуб по лека атлетика  „БЕРОЕ“ бе на гости в градината и прочете части от книгата на „Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”.

Всички наричали така голямата наша спортистка, защото когато започнала в големия спорт за маховия крак нямало шпайк и тя скачала боса.

„Крачките към върха са много, пътят до там е дълъг, но си заслужава да бъде извървян”,  пише в книгата си световната ни рекордьорка. С нея тя отправя послание към младите – всичко по пътя към върха си заслужава да бъде изживяно.

„Ще ми се повече млади хора да се докоснат до тази книга и до живота ми. Аз тръгнах от един малък град в Северозападна България и успях да покоря върхове. Благодарна съм, че през целия си живот съм срещала позитивни и стойностни хора, които ми помогнаха да стигна до там.”, пише Благоева. Йорданка Благоева е носителка е на сребърен и бронзов олимпийски медали от игрите през 1972 и 1976 г., европейска шампионка в зала през 1972 г., първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика – високия скок.

А гостенката днес, която чете на малчуганите, Емилия Драгиева, също е българска лекоатлетка, участничка в няколко международни състезания в края на 80-те години,  носител на бронзов медал на световното първенство в зала в Индианаполис през 1987 година.

Скоро Йорданка Благоева каза в едно интервю: „Медалите са важни, но семейството е най-ценно. Имах щастието да родя две деца, а те ме дариха с внуци. Уча ги да бъдат честни и добри, да се радват на малките неща”.

И днешният Световен ден на книгата ще бъде незабравим за малчуганите от „Светлина” .

Екип на Долап.бг