Девето издание на фантастичния фестивал „През 9 земи“

Деветото издание на фантастичния фестивал „През 9 земи“ ще се състои от 26-и до 29-и април в три локации на Старозагорски минерални бани.

„През 9 земи“ е събитие с фокус върху фантастичните теми, игрите, професионалните и любителски творчески занимания. Събираме гости от цялата страна, за да послушаме лекции, свързани с фантастичните изкуства, творческата дейност, настолните, компютърните и ролевите игри, странните хобита и научнопопулярните теми, да поиграем и побъбрим. Прекарваме няколко омагьосани дни далеч от града, по време на които ще ви сблъскаме с множество създатели и професионални фенове – както и тях с вас – при атмосфера на постоянни дискусии със сродни умни глави.

Целта на фестивала „През 9 земи“ е да събира хора, които да комуникират и да се заразяват с ентусиазма на фантастичната литература и творчество. Това каза в предаването „Животът на фокус“ на Радио „Фокус“ един от организаторите на събитието Стефан Караманов.

Всяка изминала година фестивалът се разраства и все повече и повече творци и последователи взимат участие в него. „Нещата се развиват бавно, защото няма много хъбове, в които да се заразяват хората с точно тези течения и неща, които се случват. Информационната ни мрежа куца в това отношение жанрово, – смята Стефан Караманов, – Но ние затова го правим – за да ги съберем хората на едно място.“ Според  Антония Дончева това разрастване макар и бавно, е много здравословно, защото се случва органично, което много помага за доверието между организаторите и посетителите на фестивала. „Да срещнеш и други хора, които като теб страдат и се вълнуват по фантастичните теми и чувстват силно по отношение на хобито ти е много зареждащо,“ подчерта още тя.

Събитието включва сериозна програма от чисто лекционни панелни неща до игри във фоайето и просто дискусионни групи по интереси, разясни той, а Антония Дончева, която също е част от организаторския екип, допълни, че фокусът на събитието са различните ниши на хобитата, свързани с творческите и артистични среди.

Гръбнакът на програмата на „През 9 земи“ е фантастичното в различните му измерения – фантастичните теми в професионалните и любителски творчески занимания, фантастичните изкуства, творческата дейност, настолните, компютърните и ролевите игри, странните хобита и научнопопулярните теми, като тази година рамката е „Неизменно завръщане“, обясни Стефан Караманов, като допълни, че на фестивала ще се проведат срещи с автори – панели с активни писатели, игри – отборни, ролеви игри.

„Имаме автори на фентъзи, фантастика, хорър. Имаме панел, който е с Марин Трошанов, Елена Павлова, Цветина Цолова, Емил Минчев. Странично от това ще имаме малко по-малка дискусия за реалностите около писането и книгоиздаването в България, което е също много интересно за младите автори. За нас е супер ценна тази връзка, да видиш, че авторството не е нещо, което се случва във вакуум, а всъщност е част от една култура, от една практика. И тази връзка с някой, който е от другата страна, реализиран, е много важна за прохождащ писател,“  подчерта той и обясни, че има и гейм дизайнерски панел.

 

По думите на Стефан Караманов гейминг индустрията остава все още недооценена в България и битува някакъв традиционализъм, което води до подценяването на игрите като цяло. Показателно за това е малко закъснялата информация за българския композитор Борислав Славов на наградите BAFTA Games Awards, където той получи признание като композитор на музиката на обявената за игра на годината Baldur’s Gate 3.

„До голяма степен има един голям разрив между реалности и оценяване извън съответните кръгове. Дискусията дали игрите са изкуство все още продължава. Ако едно творчество има, първо, някаква виртуална виртуозност, която е намесена в него, и второ, ти създаваш нещо, което създава емоция в другия край, няма как това да не изкуство,“ категоричен е Стефан Караманов. Антония Дончева със съжаление отбеляза, че „България се намира на светлинни години назад от останалата част от света, където това е вече много по-признато като социално явление и като културно такова“.