Асена Сербезова представя книгата си „Четвърт приказки за Клара и Кристо“ на 22 април

22 април 2024 г. (понеделник), 18:00 ч., зала първи етаж
Асена Сербезова представя книгата си „Четвърт приказки за Клара и Кристо“.
Проф. Асена Сербезова е доктор по фармация и доктор на медицинските науки. Преподавател във Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София. Била е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и председател на Българския фармацевтичен съюз. И министър на здравеопазването за кратко. Това, което малцина знаят, е, че тя е и дипломиран психолог и развива своята индивидуална практика в областта на коучинга и психотерапията. Консултациите, в които се е фокусирала, са свързани с изграждане на визия за бъдещето, целеполагане и планиране, преодоляване на самосаботиращи мисли и поведение (всички ние имаме такива); справяне с отлагането (понякога сме наистина добри в това да си намерим извинение да не свършим нещо) и здравен коучинг, който съчетава и двете ѝ професионални направления – фармацията и психологията. През м. декември миналата година Асена Сербезова с помощта на издателство БАРД издаде книгата „Четвърт приказки за Клара и Кристо” – едно пътешествие към вътрешния свят не само на нейните герои, но и за всички, които се припознаят в тях.
„Четвърт приказки за Клара и Кристо” са истории, които са се случвали не само на Ана, нейната героиня, но и на нейни приятели. Попаднали във водовъртежа на ежедневието (особено в големия град, но и в по-малкия), ние имаме нужда от истории, които да ни повдигнат, или пък просто от такива, които да ни покажат, че не сме сами в пътуването към онова, което ни прави щастливи и пълноценни. Тази книга просто споделя извървени пътеки и прозрения, получени по пътя. Тези истории са като интуитивно усещане без рационално обяснение, въпреки че Асена Сербезова се намесва между текстовете с обяснения от областта на конвенционалната наука, коучинга и психологията. Историите, казва Асена, са написани на един дъх, дошли са бързо, като просветление, събирани в продължение на седем години.
Вероятно всеки може да научи различни неща от тях, или по-скоро да си ги припомни. Историите са различни – за това как да се отнасяме към миналото; за принца, който се превръща в жаба след поредната целувка от „принцесата” (историята на хората, които не разбирайки партньора си се опитват да го прекроят, така че да им е „удобен”); историята на търсачката на трюфели (която умеела по плодовете да познава дървото, т.е. по действията – хората); за това как изграждаме или рушим мостове между нас; историята за Коледата на „богатите” бедни души; историята на Мина, която от безцветна кариеристка се превърнала в цветно-забавляващ се родител и още много други, в които мнозина ще се припознаят.
„Четвърт приказки за Клара и Кристо” на Асена Сербезова ни напомня, че това, към което трябва да се стремим през целия си живот, от първия до последния дъх, е откриването на истинската ни природа и трайното пребиваване в нея. Това ще ни позволи да изживеем живота си от перспективата на истината, а не от перспективата на болките и страданията от миналото, на обидите и травмите, свързани с тях. И както пише тя: „Казват, че когато открием и останем в истинската си природа, страданието спира, настава покой, а пространството около нас се разширява. Обидите не могат да ни докоснат, а ако пожелаем, дори можем да ги трансформираме в пречистващи уроци за обидилия ни. Това съвсем не е непостижимо. Видях Ана да го прави. Видях и да учи Клара и Кристо да го правят. Сигурна съм, че всички го можем. Започнете от утре…”. А как точно, ще прочетете в „Четвърт приказки за Клара и Кристо”.
Събитие от Маратон на четенето 2024.