Случайни исторически факти, които може би не знаете

Светът е пълен с удивителни истории, които често се забравят или пренебрегват в часовете по история.
А има толкова много интересни и случайни исторически факти, за които вероятно никога не сте чували.

Ето няколко такива:

Бетовен използва метален прът, за да усети музикалните вибрации
Когато немският композитор Лудвиг ван Бетовен е на четиридесетте, той е напълно глух. И за да продължи с музиката, той открива, че ако стисне метален прът между зъбите си и го прикрепи към пианото, може да различи слаби вибрации.

Британските танкове са оборудвани със съоръжения за приготвяне на чай
От 1945 г. всички британски танкове имат специално място за приготвяне на чай. По този начин войниците не трябва да напускат танка, за да затоплят вода и намалява рискът да бъдат хванати от врага.

Александър Флеминг изобретил пеницилина случайно
Когато шотландският биолог Александър Флеминг заминава за ваканция през 1928 г., той забравя да почисти правилно едно от блюдата на петри (стъклен съд за лабораторни цели). Когато се връща, забелязва мухъл върху него и решава, че е попречил на бактериите да се развиват. Той разбира, че мухълът има антибактериални свойства, като по този начин открива пеницилина.

Преди на жените е забранено да пушат публично в Ню Йорк
През 1908 г. Кейти Мълкахи е арестувана за запалване на цигара. Тя става жертва на най-новия закон на Ню Йорк – краткотрайна наредба, която забранява само на жените да пушат на публични места. Тогава тя е глобена с 5 щатски долара.

Ърнест Хемингуей оцелява при две самолетни катастрофи в рамките на два дни
През 1954 г. Ърнест Хемингуей и съпругата му Мери Уелш претърпяват катастрофално пътуване, което води до две самолетни катастрофи. Те започват обиколка на забележителностите в Уганда, когато първият им самолет се разбива и трябва да прекарат нощта в джунглата. На следващия ден те се качват на спасителен самолет, който също се разбива и запалва. За щастие, те се отървават без вреда.

Наклонената кула в Пиза никога не е била изправена
Известна със своя наклон, италианската кула е построена през 12 век. Когато започва строителството на втория етаж, кулата започна да се накланя поради нестабилния терен.

Оксфордският университет е по-стар от Ацтекската империя
Университетът за първи път отваря врати за студенти през 1096 г., докато империята на ацтеките се смята, че е възникнала в град Теночтитлан (днешен Мексико Сити) през 1325 г.

Александър Велики е случайно погребан жив
Когато Александър Велики умира във Вавилон през 323 г. пр. н. е., тялото му не започва да показва признаци на разлагане в продължение на шест дни. Но днес учени предполагат, че той, всъщност, не е бил мъртъв, а е страдал от неврологично разстройство, наречено Синдром на Гилен-Баре. Те вярват, че той, всъщност, е бил парализиран и психически осъзнат.

Распутин оцелява при много опити за убийство
Руски мистик и приятел на цар Николай II, Распутин оцелява, като е тровен, прострелван и намушкван много пъти, преди да бъде удавен в река Волга.

Олимпийските игри провеждат състезания по изобразително изкуство
От 1912 до 1948 г. се дават медали за литература, архитектура, скулптура, живопис и музика. Създаденото изкуство трябва да бъде с олимпийска тематика.

Кетчупът е продаван през 1830 г. като лекарство
През 1834 г. кетчупът е продаван като лек за разстроен стомах от лекар от Охайо на име Джон Кук. Едва в края на 19 век се превръща в популярна подправка