ГПЧЕ“Ромен Ролан“ участва в XXVII фестивал на Франкофонския училищен театър в България

Поредното издание на училищния театрален фестивал “Франкофонските сцени на България” ще се проведе на 20 април 2024 г. на Основна сцена на Държавна опера Варна.

XXVII фестивал на Франкофонския училищен театър в България, който е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, се организира от Алианс франсез – Варна, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Френския институт в България, в партньорство с Театрално-музикален продуцентски център Варна, IV езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри” – Варна, както и с подкрепата на Община Варна.

Темата на XXVII фестивално издание е „Другият“. 

Във фестивала ще вземат участие осем театрални трупи от ученици от 9, 10 и 11 клас от гимназиите с интензивно изучаване на френски език в България:

ПЕГ “Проф. Д-р Асен Златаров” – гр. Велико Търново, 35 СЕУ “Добри Войников” – гр. София, IV ЕГ “Фр. Жолио-Кюри” – гр. Варна, 9 ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин” – гр. София, ЕГ “Акад. Людмил Стоянов”- гр. Благоевград, ПГРЕ “Г. С. Раковски” – гр. Бургас, ГПЧЕ “Ромен Ролан”- гр. Стара Загора и ГПЧЕ “Симеон Радев”- гр. Перник.

Фестивалът на франкофонския училищен театър в България е основан през 1993 г. от Асоциацията на преподавателите от и на френски език в България (АПФБ), в партньорство с Центъра за езиково сътрудничество при Френския институт България, а по-късно и с мрежата на Алианс Франсез, като важно място за среща на ученици от Френските езикови гимназии в страната, които създават театрални спектакли на френски език. През годините фестивалът се провежда в различни градове, включително Хасково, София, Варна, Стара Загора. Поради пандемичната обстановка, ежегодното събитие прекъсва след XXVI издание през 2019 г., състояло се в Стара Загора. През април 2024 г., по повод 30-годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията, традицията се възобновява, като Варна отново става домакин на фестивала.