Обявиха конкурс „Да си направим родословно дърво“

Всяко семейство е уникално, като мозайка от истории, връзки и преживявания. Да запазим спомените и връзките си, като направим Родословно дърво – символ на нашата обща история и богатство от уникални моменти.

Този конкурс не само ще спомогне за съхраняването на семейната история, но и ще заздрави връзките между членовете на семейството, като им предостави уникална възможност да споделят своите истории и преживявания.
„Да си направим родословно дърво“ е конкурс, организиран от клуб за народни танци „Българи“.

Конкурсът има за цел да насърчи максимален брой хора да научат повече за своята семейна история и да създадат родословни дървета.

Ето някои от ползите от създаването на родословно дърво:

 • То може да ви помогне да научите повече за своята семейна история и предците ви
 • То може да ви помогне да се свържете с вашите корени и да изградите чувство за принадлежност.
 • То може да бъде ценен подарък за вашите деца и внуци.

Полезни съвети за създаване на родословно дърво:

1. Събиране на информация:

 • Започнете с интервюиране на роднини. Разговаряйте с баба и дядо, родители, чичовци, лели, братовчеди и други членове на семейството. Те могат да ви разкажат истории, да ви покажат стари снимки и документи, и да ви помогнат да се свържете с по-далечни роднини.
 • Прегледайте семейни архиви. Търсете стари документи, като например свидетелства за раждане, брак и смърт, военни книжки, паспорти, писма, дневници и др.
 • Посетете библиотеки и архиви. Потърсете информация за вашите предци в местни библиотеки, исторически архиви, църковни книги и други.
 • Използвайте онлайн ресурси. Има много безплатни и платени онлайн ресурси, които могат да ви помогнат да намерите информация за вашите предци. Някои популярни сайтове са FamilySearch.orgAncestry.com и др.

2. Организиране на информацията:

 • Създайте таблица, в която да записвате имената, датите на раждане и смърт, брачните съпрузи, децата и други важни данни за вашите роднини.
 • Използвайте софтуер за родословно дърво. Има много програми, които могат да ви помогнат да създадете и визуализирате вашето родословно дърво. Някои популярни програми са GRAMPS, Family Tree Maker, Heredis, RootsMagic и др.
 • Създайте диаграма. Начертайте вашето родословно дърво на хартия или използвайте онлайн инструмент за визуализация.

3. Допълнителни съвети:

 • Започнете с малки стъпки. Не се опитвайте да съберете информация за всичките си предци наведнъж. Започнете с един клон на вашето родословно дърво и постепенно добавете информация за другите клонове.
 • Бъдете търпеливи. Създаването на родословно дърво може да отнеме много време и усилия. Не се отказвайте, ако не можете да намерите информация за всичките си роднини.
 • Забавлявайте се! Създаването на родословно дърво е чудесен начин да научите за вашата семейна история и да се свържете с вашите роднини.

4. Полезни ресурси:


Конкурсът стартира на 3-ти март 2024 г. и се провежда онлайн, като има 3 етапа:

Етап 1: Изпращане на снимка на вашето родословно дърво на имейл info@dancebg.bg с посочени 2 имена, възраст и телефон за връзка. Срокът за изпращане на снимката е 24-ти май 2024 г.

Етап 2: Качване на всички получени снимки на родословни дървета в нашата фейсбук страница Клуб за народни танци Българи и гласуване. Всяка една от снимките получени на имейл info@dancebg.bg ще бъде качена в специално създаден албум на страницата ни.

Гласуването ще се извърши посредством харесване на снимките, качени на страницата ни. Всеки в интернет пространството ще може да гласува и да даде своя глас за родословното дърво, което му е харесало най-много. Срокът за гласуване е до 20-ти юни 2024 г. включително.

Етап 3: Обявяване на победителите – това ще се случи на 21-ви юни 2024 г., когато е и
лятното слънцестоене

Човекът, чиято снимка събере най-много харесвания ще спечели голямата награда, която е в размер на 500 лева.

Снимката, която заеме второ място по събрани харесвания ще спечели луксозен суитшърт с логото на „Българи“

Снимката, която заеме 3то място по събрани харесвания ще спечели тениска с логото на „Българи“.

Ще има и много специални награди, които ще се връчат по преценка на организаторите, но тях ще запазим като изненада

!Важно:

 • Родословното дърво трябва да има попълнени минимум 3 поколения назад във времето. Разбира се, колкото са повече, толкова по-добре
 • Всички награди ще бъдат връчени и изпратени единствено на пълнолетни лица. Предоставените имена, възраст, телефон и имейл, от който са изпратени снимките за участие, също трябва да бъдат на пълнолетни лица.
 • В случай че искате да насърчите детето ви да се включи в играта, моля в имейла да посочите вашите данни, като изрично напишете кой е автора на снимката
 • Всички снимки на родословни дървета получени по време на онлайн конкурса ще бъдат използвани от организаторите в интернет пространството с цел популяризиране на проекта. С предоставянето на снимките на родословни дървета, вие се съгласявате те да бъдат публикувани в различни социални мрежи.

Създаването на родословно дърво може да бъде вълнуващо преживяване за вашето семейство. То е чудесен начин да научите повече за своята семейна история и да я съхраните за бъдещите поколения.