Има ли Стоунхендж мистериозна връзка с Луната?

Изследователи проучват дали Стоунхендж се съгласува с положението на Луната така, както е подравнен със Слънцето. 

Комисията по историческите сгради и паметници на Англия и специалисти от други организации проучват връзката между древния паметник и голямото „луностоене“, което се случва на всеки 18,6 години.

Терминът е лунен аналог на добре познатото слънцестоене и се случва в момента, когато местата на изгрева и залеза на Луната са най-отдалечени едно от друго по хоризонта. 

Теорията е, че тези лунни движения може да са били забелязани при строежа на Стоунхендж още в ранната му фаза и са повлияли на по-късната му конструкция. Поради факта, че тези събития на движението на Луната по земния небосклон се случват сравнително рядко, учените се възползват от възможността да го изследват. Комисията по историческите сгради и паметници на Англия работи с експерти от университетите в Оксфорд, Лестър и Борнмът, както и с Кралското астрономическо дружество.

Преподаватели и студенти от университета в Борнмът ще документират движенията на Луната и връзката ѝ с камъните на Стоунхендж.

Стоунхендж е добре известен с връзката си с движението на Слънцето, особено по време на лятното слънцестоене, когато хиляди хора се стичат към монумента в ранните часове, за да наблюдават изгрева на Слънцето.