Водещи лектори на технологичния фестивал ZaraTechSpring 2024 в Стара Загора

Събитието събра над 200 IT специалисти за среща с известни имена от IT средите

 На 13-14 април 2024г. в Стара Загора се проведе първото от поредица събития в технологичния фестивал ZaraTechSpring. То бе насочено към IT специалисти и отворено за всички други професионалисти, които се интересуват от най-актуалните теми в технологичния свят като изкуствен интелект, киберсигурност, облачни технологии, видеоигри, стартъпи и иновации и др.

В рамките на два пълни дни водещи имена от българската IT индустрия споделиха знания и опит с местната IT общност. Сред тях и голяма част специалисти, стартирали своя път от Стара Загора.

Събитието беше открито от Пламен Стайков, Global MVS Executive, IBM. Той разказа за бъдещето на технологичната индустрия и кои са онези ключови знания и умения, които ще са нужни на IT специалистите, за да бъдат успешни. В съботния ден се постави фокус върху темите за изкуствен интелект с Христо Христов, CEO на VereniTech, векторни бази данни с Траян Азаров, Software Architect, литография със Стоян Цалев, SeniorLinuxScriptingDeveloper, Strypes, както и Пламена Манолова, Senior Software Engineer, Matsuko, която разказа повече за бъдещето на видеоигрите. Денят завърши със сесия Futureofworkin IT, в която освен детайлен очерк на настоящото състояние на пазара на труда от Петър Джугански, мениджър по подбор на персонал в SofiaStars, беше засегната и сравнително новата тема за позитивната интелигентност от Даниела Назим, която е Leadership&CareerCoach в Endava. В панела отново си говорихме за изкуствения интелект и неговото място в управлението на хора с Павел Петров – Director Software Development в MentorMate.

В неделя, 14 април, денят стартира със сесия Киберсигурност, в която се представиха двама от водещите специалисти в сферата в България – Любомир Тулев, VicePresidentofCybersecurityCoE в TelelinkBusiness Services и Димитър Радев, Head ofInformationSecurity, TechnoLogica.

Значителен интерес предизвикаха темите за облачните технологии AWS на Ивайло Братоев, който е Software&CloudArchitect, и тази за Microservices, представена от Мирослав Кошутански – TeamLead в NemetschekBulgaria. Павел Каназирев, Software Engineer в Bosch EngineeringCenter, разказа повече и за бъдещето на автономните автомобили, което предизвика много широка дискусия с публиката.

Неделният ден завърши със сесия Стартъпи и иновации, на която се представи Tripinfy – проектът на приложението за споделено пътуване на Николай Демирев, a Веско Колев – Founder& CEO на icanpreneur разказа повече за първите стъпки за всеки бъдещ технологичен предприемач.

В края на събитието, д-р Румяна Грозева презентира възможностите за компаниите в региона за дигитализация, тестване на идеи, създаване на нови технологии и бизнеси с помощта на Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“.

ZaraTechSpring 2024 се организира с подкрепата на генералния партньор на фестивала – хостинг компанията SiteGround, както и на Европейския цифров иновационен хъб „Загоре“, IBM и IT фирми от града и региона.

Участниците имаха възможност да закупят и дарителски билет с благотворителна кауза за организирането на Годишния хакатон за ученици през месец юни.

Асоциация IT Стара Загора, организатор на Zara Tech Spring 2024 отправя покана към всички IT специалисти, които имат интерес към IT екосистемата на Стара Загора, да се присъединят към технологичната общност в региона. За допълнителна информация – hello@itstz.org, както и на страниците в социалните мрежи Facebook, LinkedIn и Instagram.

За ZaraTechSpring

ZaraTechSpring е първият по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора. Организатор е Асоциация IT Стара Загора в партньорство на представители и компании от технологичния бизнес. Основните цели на събитието са да стане място за среща на местната IT общност с доказали се специалисти от различни направления на индустрията. Събитията на ZaraTechSpring обхващат широк набор от теми – от това как да стартираме бизнес в сектора до AI, Machinelearning, Cloud, QuantumComputing, Киберсигурност, Blockchain и Web 3, DEV Talks и различни програмни езици. По време на първото издание на фестивала през 2023 г. се проведоха над 16 събития с повече от 700 участници.

За Асоциация IT Стара Загора

 Асоциацията работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с организиране на различни инициативи в сферата на IT, дигиталните умения и предприемачество. Екипът вярва, че в областта има огромен потенциал, който може да я постави на технологичната карта на България и именно това го мотивира да подкрепя редица хора да стартират своя път в технологиите и предприемачеството.

През последните 4 години Асоциация IT Стара Загора е организирала над 60 събития, с които са достигнати над 2000 души. През 2024 г. е победител в 13-тото издание на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в категория “Образование”.

За SiteGround

 SiteGround е международен лидер в IT хостинг технологиите и услуги за уеб страници. С повече от 20 години глобален опит, днес е най-голямата независима компания в своята сфера на дейност със сървърни центрове в Европа, Азия и Америка, над 2.9 милиона домейна на клиенти в световен мащаб и екип от над 500 души в офисите си в София, Пловдив и Стара Загора. SiteGround е една от единствените три хостинг компании, препоръчвани от най-използваната платформа за изработка на сайтове в света – WordPress. Благодарение на мащабната си ангажираност и инвестиции, SiteGround е отличена с над 30 награди като работодател и социално отговорна компания от различни организации. Компанията вярва в потенциала на Стара Загора и региона и подкрепя различни инициативи, посветени на развитието местната IT екосистема.