Планината Йошино (на японски Йошинояма),  в префектура Нара е най-известното място за цъфтеж на сакура в Япония от много векове

Планината Йошино (на японски Йошинояма),  в префектура Нара е най-известното място за цъфтеж на сакура в Япония от много векове.

Говори се, че първите дървета са били засадени по склоновете и преди повече от 1300 години.

Днес планината продължава да е едно от най-посещаваните места за съзерцание на цъфналите дървета поради факта, че е подходяща за лесен туризъм и е покрита с повече от 200 вида вишни  и над 30 000 отделни дървета по 8-километрова пътека, които през пролетта превръщат мястото в цветен рай.

Съществуват две легенди за произхода на думата „сакура“, като според първата тя означава „дървото на което седи Бог „и символизира пролетта, живота и красотата.

Според втората легенда, думата „сакура“ произлиза от „сакуя“(цъфтеж, цъфтене), което идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе (принцеса на черешовия цъфтеж, от японската митология),  чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи.

Тя разказва, че принцесата паднала от небето върху вишнево дърво, а буквалният превод на името й означава „принцесата на дърветата-цветя“, защото в онези дни в Япония, „цвете“не означавало друго освен вишнев цвят.

Една поговорка казва, че „вишната сред цветята е това, което е самураят сред хората“. Тази поговорка показва живота на самураите от феодалните времена, като той бива сравняван с този на вишневите цветчета. Връзката между тях се намира в продължителността на живота на вишневите цветчета, която е „не повече от три дни“ и отдадеността на самураите, готови да пожертват живота си по всяко време, при необходимост.

В природата има близо 400 вида сакура.

Най-разпространените цветове, с които цъфти сакура са розово и бяло, но тя може да цъфти и в червено и жълто. Има дори видове, които променят цвета си по време на цъфтежа.

От Интернет

Най-старото вишнево дъро – САКУРАТА в Япония

Японската дума сакура (桜 или 櫻; さくら или サクラ) е националното цвете на Япония. Централно място заема “ханами” – традицията, седнал под сакурата да се наслаждаваш на краткотрайната прелест на цъфналите сакури. За запознанството на Бригите с красив японец, изненадващо и за двамата, но след като така бил определил Бог по време на ханами, започнало с мил жест. Продължил с любов и до днес. За тази красива история разказвам в една от книгите. Много млади хора намират своята любима точно тук – под цъфналите вишни.

Само на 104 км от Токио, в префектура Яманаши се намира храмът Джисоджи. В неговата градина е и най-старата сакура. Тя е на повече от 2000 години. Джиндай Закура (Jindai Zakura) се смята не само за най-старото вишнево дърво в Япония, но може би и в света. Красивата сакура е с височина 10.4 метра. Според старите писания и легенди дървото е било засадено от принца-воин Ямато Такеру, един от най-популярните народни герои в Япония.

Който може да отдели време, нищо чудно и да се запознае с добър приятел, a защо не и съпруг, казват, че времето и мястото е точно тук – сред облаци и ферия от розов цвят.

Юлиана Антонова-Мурата