Журналистът от bTV Митьо Маринов гостува в ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора

Известният журналист и телевизионен водещ от bTV Митьо Маринов гостува като бивш възпитаник на старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ в часа на класа на шестокласниците на 15 април – Световния ден на културата. Срещата се проведе по покана на директора на училището Господин Балъкчиев, а специален гост бе г-жа Иванка Сотирова, омбудсман на Стара Загора. Инициативата откри директорът Господин Балъкчиев с приветствено слово, в което изтъкна, че за колектива е чест да посрещне г-н Митьо Маринов като гост.

Събитието уважи с присъствието си класната ръководителка на г-н Маринов от прогимназиалния етап г-жа Нелия Денчева. Тя подчерта в словото си, че той е бил отличен ученик и че искрено се вълнува да го види след толкова време, спомняйки си с умиление как е седял в клас на средната редица, на втория чин вляво. Поканена бе и началната му учителка г-жа Кремена Койнова, но тя за съжаление не успя да се включи в проявата. В училището преподават и други негови бивши учители, които от сърце се зарадваха на посещението му – Марияна Тодорова (по история и цивилизации), Милена Танева (по български език и литература), Иван Поров (по музика), Венета Кирковска (по биология и здравно образование). Директорът на училището Господин Балъкчиев запозна госта със заместник-директорите Марияна Йотова, Катя Георгиева и Пенка Манджукова, с педагогическия съветник Георги Павлов, както и с присъстващите на срещата учители Недка Атанасова, Нела Караманова, Галина Христозова, Велислав Димитров и др.

Г-н Маринов бе приветстван като добре дошъл в училището с кратка поздравителна програма от шестокласниците. Учениците Нели Георгиева и Тодор Трифонов представиха професионалния му път, подчертавайки, че гостът им е един от най-ерудираните и най-перспективните млади журналисти в редакцията на bTV. След това заедно със съучениците си Ралия Райкова, Жасмина Русева, Иван Станчев и Петко Петков поздравиха госта с музикално-поетичен букет – по стихове на патрона на училището Кирил Христов, съчетани с българска народна музика в изпълнение на шестокласничката Александра Стефанова (народна песен) и второкласника Виктор Славов (фолклорни ритми на гайда). Понеже г-н Маринов е учил в предишната сграда на Основно училище „Кирил Христов“, учениците представиха пред него чрез мултимедийна презентация новата материална база и учебно-възпитателните дейности в настоящата модерна и съвременно оборудвана с нови технологии сграда, в която училището се помещава от 2012 г. Оригинална беше и другата изненада за госта – видеоматериал от личния архив на учителката Марияна Тодорова, съчетаващ два откъса от видеозаписи с гласа и с лика на Митьо Маринов от времето, когато е бил ученик в Основно училище „Кирил Христов“.

Гостът благодари за поканата. Сподели, че е развълнуван от посрещането и много се радва да види своите учители. Заяви, че училището наистина изглежда престижно и много перспективно. Отбеляза и положителната тенденция за развитието на младите хора, която вижда в Стара Загора и като заслуга на общинското ръководство.

Шестокласниците продължиха с интерес разговора си с госта, който веднага ги спечели със своята откровеност и с брилянтното си чувство за хумор. Зададоха му множество въпроси, които ги вълнуваха. Беседваха си за времето, когато той е бил ученик, с какво е запомнил своето първо училище, кои са любимите му предмети, както и най-ценните уроци, които е получил. Не пропуснаха да го питат за работа му като журналист, за разликата между репортерската работа и тази на водещ на телевизионно предаване, за дейността му като сценарист на „Комиците“, за Стара Загора.

Обикновено отговарям, че който не става за нищо, става журналист“, каза Митьо Маринов с присъщото си чувство за хумор. „В края на гимназията реших, че искам да разказвам истории и да помагам на хората по вдъхновяващ начин“, допълни още той кое го е мотивирало да се заеме с журналистика. Гостът каза също, че има много успешни кадри от Основно училище „Кирил Христов“, които са реализирали своите мечти. Припомни си интересни моменти от ученическия живот – черната дъска, хартиените бележници и дневници, пропускателния режим през големите междучасия. Разказа за паметно за него пътуване до Света гора, Атон, съвместно с директора г-н Балъкчиев.

Младият журналист успя да спечели вниманието и симпатиите на учениците. Към тях той отправи своите послания „да се научат да учат“ в основното училище, защото ученето е през целия живот, да търсят това, което ги вдъхновява, да знаят, че успехът не идва лесно, но това не бива да ги обезкуражава, да извървят смело своя път на израстване и да не спират да мечтаят.

Посещението завърши с представителна обиколка на госта на настоящата учебна база. Г-н Маринов разгледа с интерес училищната музейна сбирка за Кирил Христов, стенописите от уникалната по рода си Галерия на българските владетели, модерните учебни кабинети и обновената спортна база, като остана силно впечатлен и от групите за народни танци, мажоретния състав и духовия оркестър, ръководени от Нела Караманова, както и от училищния хор „Кирил Христов“ с ръководител Иван Поров.

Накрая домакините и гостът си направиха снимка за спомен до паметната плоча на Кирил Христов и на алеята с красивите японски вишни пред училището.

Визитата на известния журналист Митьо Маринов бе вдъхновяващо за учениците събитие, част от инициативата да се срещат с бивши млади възпитаници на ОУ „Кирил Христов“, които да ги мотивират със своя пример за успешна житейска и професионална реализация.

Таня Николова