С официални тоалети на музикални ноти децата от ДГ 66 „Детски рай“ гледаха балет в Старозагорската опера

Изкуството е възможност да погледнем на света по друг начин, да развием и обогатим фантазията си, да изживеем прекрасни чувства и да възпитаме вкуса си към красивото.

На 15 април 2024 г. възпитаниците на  Детска градина 66 „Детски рай“ – Стара Загора посетиха спектакъла за деца на Държавна опера Стара Загора „Фантастичното магазинче“. За това събитие всички малчугани бяха пременени със специално облекло, подходящо за културната институция- красиви рокли, фракове и елеци с музикални ноти. Тези костюми създадоха приповдигнато и весело настроение за деца и учители, както и трепет за бъдещо посещение на културни институции. Те ще бъдат използвани освен за такива посещения и за други два проекта. Единият от тях ще се нарича „По ноти“ и ще бъде осъществен съвместно с музикалния ръководител на детската градина –Стелиана Илева.

Учителите учат децата, че като зрители на театър или опера, не биха могли да се насладят напълно, ако не спазват основните правила на етикет- да не се блъскат, да изчакват реда си на входа или изхода, да пазят тишина по време на представлението и да не обсъждат на глас, това, от което са се впечатлили. Когато се качват или слизат по стълби, да се движат винаги от дясната страна и да се държат за парапета.

„На естетика и поведение децата се учат още от първа група в детската градина, след това се прилага в тържества, а когато сме на културно събитие, трябва да знаем как да се държим. Не само с тоалети, а и с добри обноски, децата от детската градина показаха етикет на поведение.“

Силвия Стоянова, Директор ДГ66“Детски рай“