Смесен хор „Петко Стайнов” – гр.Казанлък завоюва престижни награди във Флоренция

С първо място в категория „Смесен хор и сакрална музика” се завръща Смесен хор „Петко Стайнов” от Международния  музикален фестивал в град Флоренция, Италия. Диригентът на хора Младен Станев завоюва наградата за „Най-добър диригент”. Журито съставено от изтъкнати професори в сферата на музикалното изкуство в Италия, единодушно присъди на българския хор и първо място и „За изпълнение на произведение от италиански композитор”.

IV Международен  музикален фестивал се проведе в дните от 11 до 14 април в италианския град Флоренция, като в него взеха участие оркестри и хорове от цял свят.

Младен Станев Хормайстор на Държавна опера-Стара Загора. Възпитаник е на Държавна Музикална Академия „Професор Панчо Владигеров“ – София. През 1998 г. завършва магистърска степен – специалност хорово дирижиране на Теоретико-композиторски и диригентски факултет. Участник е в майсторски класове (Проф. Ервин Ортнер – 2006 г.), и следдипломни квалификации.

От 2000 г. работи като хормайстор в Държавна опера Стара Загора, където също дирижира концерти и спектакли за деца. В практиката си е работил върху репертоар от над 50 оперни заглавия, оперети, и кантатно-ораториални творби. Диригент е на различни хорови и вокални формации, с някои от които е извоювал призови места в хорови конкурси. С тях, както и с хора на операта, е концертирал в почти всички европейски страни, в Турция и САЩ. Член е на жури на национални и международни хорови и певчески конкурси. Артистичен директор е на културния център към Фондация Миньо Балкански, и на Национален музикален фестивал „Петко Стайнов“ – Казанлък. Ръководи ваканционно училище по музика за деца.Автор е на композиции, аранжименти за различни вокални и инструментални ансамбли, има публикувани музикални статии и критики.