Преди 572 години на 15 април е роден геният Леонардо да Винчи

Леонардо да Винчи е останал в човешката история и памет като “Ренесансов човек”, поради дълбокото си разбиране и интерес към множество дисциплини, безкрайното си непризнаващо граници въображение, дълбокото си любопитство и способността си да се самообразова и да компенсиране липсата на адекватно светско образование, неповлияно от църквата. Още по времето, когато е живял самият Леонардо да Винчи, негови съвременници са го описвали като свръхчовек, обгърнат в тайни и мистерии.

Леонардо да Винчи вярва, че науката и изкуството се допълват взаимно и са взаимносвързани

Леонардо не успя да завърши повечето от своите проекти и идеи. Според мнозинството историци, причината за това се крие в разнообразните му интереси. Вместо да се фокусира върху една конкретна мисъл, идея или проект, Леонардо да Винчи е вършил десетки неща едновременно, което води до незавършени проекти в края на живота му. Много от завършените му творби обаче са били твърде сложни, за да бъдат разбрани от  обикновените хора, които са живели в неговата епоха. Животът на Леонардо да Винчи е бил обект на много книги, филми, театрални постановки и конспиративни теории.

Леонардо е роден на 15 април 1452 г. в град Винчи. Баща му е бил адвокат, а майка му обикновена селянка. Като малко дете, Леонардо живее основно с майка си и се премества да живее с баща си във Винчи едва на петгодишна възраст. Той е имал общо седемнадесет полубратя и сестри от два от четирите брака на баща си и от този на майка си. По време на началното си обучение той проявява засилен интерес към геометрия и математика. Като тийнейджър бащата на Леонардо го изпраща да бъде чирак на художника и скулптора Андреа дел Верокио. До 1472 г. Леонардо вече е същински майстор и постепенно развива своите умения, разнообразява творбите си и се концентрира изцяло върху изкуството и науката.

Личният живот на Леонардо винаги е бил плод на множество догадки и предположения

Още приживе е бил известен като човек, който няма близки или интимни отношения с жени. Този фактор довежда до постоянни спекулации за неговата сексуалност, особено след като неговата потайност едва не довежда до присъда за содомия през 1478 г.

Обществото, до голяма степен, познава Леонардо да Винчи, като художник и творец, въпреки успеха, който е постигнал и в други направления. Най-известните му картини са с перфектна илюстрирана светлина, изразителни емоции и често използване на човешката фигура в композициите на творбите. Най-известните му картини са “Мона Лиза”, “Тайната вечеря”, “Мадоната на скалите”, “Кръщението Христово”, върху което той работи заедно с Верокио.

Леонардо създава огромно количество дневници, бележки и рисунки, които отразяват неговия широк спектър от идеи и планове. Като една от най-забележителните скици от тази огромна колекция е “Витрувиански човек”.

Леонардо очевидно е било перфектно запознат с човешката анатомия,което е многократно доказано в многото му публикувани и непубликувани произведения, представящи човешкия скелет, мускулите, сърцето, половите органи и дори сухожилията. Неговите изследвания също обръщат внимание на човешките емоции, изразяване и стареене.

В областта на инженерството той създава теоретични прототипи на машини, които ще бъде създадени много векове по-късно

Леонардо има планове за летяща машина и изследва аеродинамика в “Кодекс на летенето на птиците”. Освен с идеи за летене Леонардо обмисля създаването на хидравлични помпи, музикални инструменти, мостове, парашутът и още десетки изобретения.

Леонардо е изключително известен още докато е жив, но популярността му се увеличава още повече след смъртта му, поради огромния интерес, който неговите творби са привлекли и не спират да привличат. Много от изобретенията му, които са изглеждали абсолютно невъзможни, когато е създавал своите скици, се оказват възможни с течение на времето и напредъка на технологиите.

Историци, изобретатели и художници се възхищават и отдават почит на Леонардо създавайки скулптури, филми, книги и произведения от други форми на изкуство, с които демонстрират своето уважение.  Способността му да пише с двете ръце едновременно, създавайки огледален вид на текста, все още е предмет на дискусии и изследвания.

На 2 май 1519 г. на 67-годишна възраст Леонардо да Винчи умира във Франция. Той е погребан в параклиса „Свети Юбер“ в кралския замък в Амбоаз. Негов основен наследник е ученикът му и граф Франческо Мелци, който получава пари, картини, инструменти, библиотеката на Леонардо и неговите лични вещи.