„Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита“ – любопитно

Това е може би най-необичайната дървена скулптура, която сте виждали – „Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита“. Тя е издълбана от цяло парче сикомора – древно дърво с плътна и здрава дървесина, наричано още египетска или библейска смокиня, бял клен, платан.

Какво представлява статуята?

Нейната особеност е, че от една страна е изваян мъж, а от друга – жена. Известна е като „Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита“ (double statue of Mephistopheles and Margarita). Това са два персонажа от прочутата драма на Гьоте „Фауст“ – Мефистофел, който е дяволът, и Маргарита, която е любимата на Фауст. Те са изсечени от едно цяло парче дърво и са разположени на противоположни страни на статуята. Това прави статуята двулика и позволява да се видят двата образа едновременно чрез огледало

Къде се намира?

Статуята се намира в музея Салар Джунг (Salar Jung) в Хайдерабад, Индия. Тя е част от колекцията на Салар Джунг III, който е бил последният премиер на Низам от Хайдерабад.

По какъв повод е създадена?

По какъв повод е създадена статуята не е ясно, но се предполага, че тя е била вдъхновена от легендата за Фауст, която е популяризирана от Гьоте. Фауст е учен, който прави сделка с дявола за знания и удоволствия, но загубва душата си и любовта на Маргарита.

Каква е връзката с Гьоте и неговия „Фаус“?

Връзката с Гьоте и неговия “Фауст” е, че статуята изобразява два от най-известните му герои – Мефистофел и Маргарита. Гьоте е написал двучастна трагедия за Фауст, която е считана за едно от най-значимите произведения на немската литература.

Каква е историята за Маргарита (Гретхен) и Мефистофел?

Историята за Маргарита (Гретхен) и Мефистофел е, че Маргарита е младо и невинно момиче, което се влюбва във Фауст. Мефистофел помага на Фауст да я привлече, но след това я изоставят. Маргарита забременява от Фауст и убива своето дете. Тя бива хвърлена в затвор и осъдена на смърт. Фауст и Мефистофел се опитват да я спасят, но тя отказва да ги последва и предпочита да се остави в ръцете на Бог.

Неразделна част от статуята е огледалото.

Огледалото е голямо стъклено тяло, което отразява светлината и позволява да се види образът и от задната страна на статуята. Т.е. огледалото е поставено така, че да се виждат двете страни на статуята едновременно . Това прави статуята още по-завладяваща и интересна.

Огромно огледало е поставено специално зад двойната статуя, за да се видят едновременно двете изображения, което позволява да се оцени безупречното майсторство на автора. Ако застанете директно пред статуята, можете да наблюдавате само мъжката част – надменния и зъл Мефистофел, замръзнал с цинична усмивка на лицето.

Но си струва леко да промените ъгъла на гледане и да направите крачка встрани, тъй като отражението в огледалото ще покаже крехка, грациозна, нежна Маргарита с наведена глава и молитвеник в една ръка. За всички, които се интересуват от тази композиция и биха искали да знаят историята на статуята, трябва да се обърнете към класиката на световната литература.

Кой е Мефистофел? (Who is Mephistopheles?)

Мефистофел се свързва с легендата за Фауст като амбициозен учен, базирана на историческия Йохан Георг Фауст. В легендата Фауст сключва сделка с Дявола на цената на душата си, а Мефистофел действа като агент на Дявола. Името се появява в книгите за Фауст от края на 16-ти век – разкази за живота на Йохан Георг Фауст, написани от анонимен немски автор.