Пълно слънчево затъмнение ще има утре

Треската около предстоящото затъмнение нараства. Милиони хора в Северна Америка се надяват да прекарат около четири минути в пълен мрак, когато Луната ще блокира светлината на Слънцето в понеделник, 8 април 2024г.

Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. (българско време) в Мексико. Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Природният феномен ще може да бъде наблюдаван в Мексико, САЩ и Канада. Пълните слънчеви затъмнения се случват редовно, но не много често: следващото ще бъде едва през 2026 г. и ще се вижда предимно в Атлантическия океан.

Ето защо целият свят ще гледа сегашното затъмнение в интернет и по телевизията.
За някои тези ценни минути ще бъдат възможност за често невъзможни научни експерименти – шанс да разкрият тайните на нашата Вселена, предаде Би Би Си.

Изследователите ще изстрелват ракети по пътя на затъмнението, ще стоят в зоологически градини да наблюдават животни, ще изпращат радиосигнали по цялото земно кълбо и ще надничат в космоса с огромни камери.

И не е необходимо да сте учен, за да участвате.

Но все пак всичко може да се обърка. Едно слънчево изригване или дори няколко скромни облака могат да объркат тези планове.

Възможности за чифтосване на костенурки или дремещи горили

Професор Адам Хартстоун-Роуз от Държавния университет на Северна Каролина ще прекара понеделник в зоологическата градина във Форт Уърт, Тексас.

Той ще следи за странно поведение на животни – от горили и жирафи до костенурки от Галапагоските острови. И пояснява, че по време на затъмнението през 2017 г. костенурките внезапно започнаха да се чифтосват.

Изглежда, че много животни реагират тревожно на внезапната тъмнина.

„Фламингото миналия път направи нещо красиво“, казва професорът: „С настъпването на затъмнението възрастните събраха малките в средата на ятото и погледнаха в небето, сякаш се притесняваха от спускащ се въздушен хищник.“

Горилите се преместиха на мястото, където спят, и започнаха да си лягат, тъй като циркадните ритми бяха нарушени.

Една нощна птица, наречена жабокрек, се събуди от мястото, където обикновено се прикрива като гниещ пън. Тя започнала да търси храна, а след това внезапно се маскирала отново, когато слънцето се появило.

Всеки може да се включи в експеримента. Ако видите домашни любимци, селскостопански животни или диви животни да се държат необичайно по време на затъмнението, можете да съобщите на екипа на Марк онлайн.

Екипът ще получи почти мигновени резултати и ще публикува заключенията си в дните след затъмнението.

Поглед към фучащата плазма

Когато тъмнината погълне някои части на Северна Америка, една част от Слънцето ще даде възможност да се надникне към нея- неговата атмосфера или корона, която хората се опитват да изследват от векове.

Тази мистериозна част от Слънцето е съставена от намагнетизирана плазма и е с температура над един милион градуса по Целзий.

Обикновено короната на Слънцето не може да бъде видяна поради невероятната си яркост, но в понеделник учени от Далас, Тексас, ще могат да насочат уреди към нея и да направят снимки.

Учените от университета Аберистуит в Уелс и от НАСА се надяват да получат представа за слънчевия вятър, който представлява плазма, изхвърляна от повърхността на Слънцето. Друга загадка е защо короната изглежда много по-гореща от повърхността на Слънцето, въпреки че се намира на неговия край.

Може би дори ще видят така нареченото изхвърляне на коронална маса, когато огромни облаци плазма се изхвърлят от атмосферата в Космоса. Изхвърлянията могат да причинят проблеми на спътниците, които използваме на Земята.

За този четириминутен прозорец са отишли много пари, време и логистика – казва Хю Морган, професор по физика в университета в Аберистуит.
„Когато се получи, изпитваш истинска еуфория, защото си се подготвял толкова дълго. Но ако има облак, това е катастрофа. И нищо не можем да направим за това“, казва той.

Радио парти

Активността на Слънцето може да наруши почти всички наши комуникации, включително и скромното радио на дълги/FM вълни

Енергията от Слънцето зарежда област в горните слоеве на атмосферата, наречена йоносфера, която помага на радиопредаванията да обикалят планетата. Но когато Луната блокира Слънцето, йоносферата е засегната.

За да се провери как това се отразява на радиото, стотици радиолюбители ще се присъединят към група за прослушване и ще изпращат сигнали един на друг по целия свят, като се състезават за най-много връзки. Те могат да общуват с морзова азбука или дори да говорят.

Резултатите биха могли да помогнат на учените да разберат по-добре радиокомуникациите, използвани от спешните работници, самолетите и корабите, както и GPS, според Натаниел Фрисел от университета Скрантън в Пенсилвания, който ръководи партито.

Томас Писано, студент по електроинженерство при д-р Фрисел, планира да участва в състезанието. Седейки на бюра с радиооборудване, той ще изпраща сигнали и ще се опитва да се свърже с възможно най-много оператори по света.

„Има силно усещане за общност“, казва той. „Всички сме много развълнувани да получим тези данни.

Повечето от съобщенията са официални – име на станцията и местоположение, но всяко от тях се подписва със „73“, което е код за най-добри пожелания.

„Това е нашият радио начин да кажем сбогом и се пази“, казва той.

Макар че затъмнението почти няма да се вижда в Обединеното кралство, радиооператорите в цялата страна все пак ще се настроят на съобщенията, изпратени от другата страна на Атлантическия океан. Радиооператорът Гуин Грифитс планира да изпраща и приема дълговълнови сигнали отвъд океана, за да прецени какво разстояние изминават те.

Летящи самолети ще преследват затъмнението

Американската космическа агенция НАСА (NASA) ще изпрати реактивни самолети WB-57 по пътя на затъмнението, за да направят снимки от височина 15 240 м над Земята.

Прелитането над облаците означава, че няма шанс да пропуснат затъмнението. Камерите на джетовете трябва да правят по-ясни снимки, тъй като ще улавят вълни, които обикновено не достигат до Земята.

Наред с идентифицирането на нови детайли в слънчевата корона, НАСА може да успее да проучи праховия пръстен около Слънцето и да потърси астероиди, които вероятно обикалят наблизо.

Един от инструментите на борда на самолетите, наречен спектрометър, ще им помогне да научат повече за взривовете от слънчева материя, които излитат от Слънцето.

Самолетите също така ще спечелят време за затъмнението.

Те ще се движат със скорост 740 км/ч и ще прекарат повече от 6 минути и 22 секунди в сянката на Луната – почти две минути повече от нас, скромните хора на Земята, които ще имаме само четири минути и половина на земята, ако имаме късмет.