Учените разгадаха появата на най-старите черни дупки

Мобройни наблюдения с космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST) разкриват неопровержими доказателства, че младата Вселена е била населена с масивни черни дупки, съобщават от Live Science.

Въпреки че астрономите не могат да видят директно черните дупки, те наблюдават квазари – ярки обекти, захранвани от свръхмасивни черни дупки. Всъщност квазарите са най-мощните двигатели в цялата Вселена, способни да засенчат хиляди галактики едновременно и да продължат да съществуват милиони години.

Най-старият известен квазар е съществувал, когато нашата Вселена е била само на няколко стотин милиона години, което означава, че са съществували и свръхмасивни черни дупки по

това време. Доколкото е известно, единственият начин да се създадат черни дупки, е чрез смъртта на масивни звезди. А за да се създаде квазар, черната дупка трябва да е с маса поне няколко милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Те обаче се появяват толкова рано в космическата история, че няма достатъчно време първите звезди да се родят и да умрат, а след това да позволят на черни дупки да се слеят и да натрупат газ, за да достигнат свръхмасивни размери.

В първите секунди на Големия взрив Вселената е толкова интензивна, че Космосът може

би директно е създал безброй малки черни дупки, които са се образували в пространство-времевия континуум. Тези малки черни дупки обаче не живеят вечно. Те се изпаряват чрез излъчването на Хокинг радиация и вероятно само малка част от тях са оцелели до наши дни.

Този резултат е интересен, защото показва как дори относително простата физика може да

взаимодейства по странни и непознати начини в ранната Вселена. Учените се надяват да проследят предварителното си изследване с по-обстойна симулация, за да видят дали моделът им може да даде изобилие на гигантски черни дупки.