Урок по етикет: Трябва ли да си събуете обувките, ако сте гост?

Ако някога сте посещавали приятел в дома му, може би сте се сблъсквали с дилемата дали да останете с обувките си или да предложите да ги събуете на входа. Това е неудобна социална церемония, потопена в културни традиции и лични предпочитания, да не говорим за опасенията относно външния вид или миризмата на откритите крака.

Но като събуете обувките си, може да направите услуга на здравето на вашия домакин. Ето защо учените все по-често препоръчват да оставяте обувките си пред вратата.

Събуването на обувките преди влизане в дома е „символичен акт на преминаване на границата между публичното и личното“, пише Луцина Александрович-Пендич, специалист по междукултурни комуникации.

Как е започнал обичаят да се събуват обувките в дома?

Оказва се, че корените на този навик се простират в далечното минало. Това е пряко следствие от селския начин на живот. Някога нашите предци са прекарвали много време на полето и в земеделска работа. Работите по цял ден в кал, пясък и прах и след това се приберете по измити черни пътища (асфалт и тротоари няма да се появят в селото много дълго време). За да не внасят буци пръст в дома си, хората оставяли обувките си пред прага.

През последните векове малко се е променило в страните от Централна и Източна Европа. Също така е обичайно да събувате обувките си, когато посещавате азиатски и арабски страни. Освен това, ако пренебрегнете етикета и се появите в къщата на японец в улични обувки, собственикът има пълното право да ви се скара много, много сериозно.

На другия край на света – в САЩ – опитът да си събуете обувките в чужда къща ще се възприеме като фамилиарничене. В Америка мият улиците достатъчно добре, така че обувките ви да останат чисти и да можете да скочите на дивана или леглото с тях.

Но в страните от Британската общност, като Австралия или Канада, всичко е индивидуално. Например в Австралия много гости се колебаят да оставят външни обувки пред вратата, за да предотвратят навлизането на отровни паяци. В Канада се смесват френската, британската и канадската култура, които определят етикета. Някой ще ви предложи да си обуете чехли, за да не изстинат краката ви, но някъде спокойно можете да прекарате цялата вечер боси или по чорапи.

В някои пространства, като джамиите, тази граница разделя свещеното и светското. Но практиката на събуване е широко разпространена в целия свят, включвайки различни елементи и обосновки.

В Югоизточна Азия, например, отоплителните системи, мебелите и дори архитектурата насърчават една култура без обувки. В Нова Зеландия ходенето бос е обичайно както на закрито, така и на открито, докато повечето германци носят специални „домашни обувки“ в дома си вместо тези, които носят навън.

Да помолите гостите да си събуят обувките си е равносилно на това да кажете, че цените подовата си настилка повече от техния комфорт“, пише екипът зад Miss Manners, докато

Трябва ли да събувате обувките си като ходите на гости или не? Отговорът на този въпрос изобщо не е очевиден, ето защо решихме да сложим точка и да изясним ситуацията. Днес ще разберем в какви случаи трябва да събувате обувките си в чужда къща и дали собственикът трябва да дава на гостите чехли за мъже и жени. Любопитно е, че съществуващите стандарти на етикет по този въпрос не са универсални. В някои случаи работят, в други не. Разбира се, най-добре е веднага да събуете си обувки при посещение, за да не внасяте прах, мръсотия в жилището. Това е особено важно, когато в къщата има животни и малки деца.

Когато навън е влажно, не бива да разстройвате собствениците с мръсни петна по паркета (дори ако преди това не е бил особено чист).

Що се отнася до етикета на обувките, събитието, на което сте поканени е от голямо значение. Ако това са приятелски събирания, моля събуйте обувките си. И ако е празнична вечер, където дамите са във вечерни рокли, а мъжете в елегантни костюми? Гостите ще изглеждат изключително неудобно боси, по чорапи или дори по чехли, особено ако обувките допълват визията. В този случай гостите трябва да останат обути. Ако навън е мокро, трябва да вземете със себе си чисти обувки за смяна.

Как да се държим при посещение

По нашите географски ширини всъщност е обичайно да се събуват обувките, когато влезете в къщата. По правило гостите не трябва да се притесняват от ходенето по студените подове: повечето семейства веднага ще ви предложат уютен чифт чехли.

Но ако това е първото ви посещение и не знаете какво да правите с обувките си, вземете пример от собственика на къщата. Ако веднага бъдете помолени да влезете в къщата, най-вероятно не е нужно да сваляте обувките си. Но ако собственикът красноречиво погледне настрани маратонките ви, все пак си струва да събуете обувките. Освен това винаги можете да бъдете проактивни и да попитате какви чехли можете да обуете.