„Приказни образи“ сътвориха малки скулптори в творческо ателие на Художествената галерия

На 30 март 2024г. от 11:00 до 12:30 ч. в западна зала на Художествена галерия – Стара Загора, се проведе творческо ателие за деца между 7 и 12 години, вдъхновено от приказните образи и митология на скулптора и художник – Александър Козаров.

Творческото събитие е част от образователните програми през отминалата събота, което премина с много въодушевление и настроение във всички участници на ателието. В рамките на час и половина младата аудитория се докосна до глината, сред митичните пластики, релефи и рисунки на Александър Козаров. Темата този път беше „Приказни образи“. Водещ на събитието беше Петя Иванова – музеен педагог в Художествена галерия – Стара Загора. Чрез кратка беседа и нагледни примери как да работят с глината, участниците направиха рисунки, малки пластики в духа на приказните образи и разбраха повече за сложното изкуство на скулптурата.

През месец април в рамките на образователните програми на Галерията предстои да се осъществят още няколко тематични занимания. Едното е насочено към българския фолклор и представя през картините на художниците „Цветята, Празниците и Традициите“. Другото включва занимание с най-малките приятели на Галерията, които в залите на Галерията ще се запознаят със света на животните, такива каквито българските художници, са пресъздали в различни техни творби.

Д-р Катя Тинева- Гюрковска

директор на Художествена галерия-Стара Загора