Документален филм „Моето име е Минко“ за проф. Минко Балкански ще се прожектира тази вечер на Париж

На 3 април 2024г. от 19:00 ч. в Българския културен институт в Париж ще бъде премиерата на документалния филм-изповед „Моето име е Минко“.

Професорът ще присъства лично!

/Филмът е със субтитри на френски език./

Проф. Минко Балкански е световен физик с изключителен принос за науката.

Роден е в България. Тръгва от Оряховица Старозагорско на 16 годишна възраст за Франция, за да сбъдне мечтата си да стане световен учен.

Тази година той става на 97 и продължава да е в кондиция и да помага на талантливи деца да сбъдват мечтите си в науката.

Постигнал е всичко като признание в своята област и продължава да мисли за България с обич.

50 години няма възможност да се върне в родината, но остава свързан с България. В годината, когато връщането става възможно, той с устрем, воля и обич създава фондация, с която подпомага образованието и социалната дейност в родината си.

Фондацията е трамплин за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца, решили да се посветят на физиката, математиката и информатиката.

През 2006г проф. Балкански създава и Национален институт за образование в с. Оряховица, а след това и лятна академия по цигулка, в която преподават видни френски педагози.

Създава и международен пленер на изобразителните изкуства. Проф. Балкански подпомага финансово над 140 училища в България и дарява компютри във време, когато това е почти невъзможно за учебните институции у нас. Дарява голяма сума и на Американския университет в България.

Има ценен принос за интернационализирането на българската наука чрез „Институт за перспективни върхови изследвания“ и организира летни школи в Созопол.

Всяка година по лична покана идват у нас видни световни лектори по актуални теми.

Мащабите на неговата просветителска дейност в България са толкова големи и са основателна причина да бъде наричан „най-големият благодетел в областта на образованието у нас“.

Негови ученици- българи в момента са на ръководни постове в едни от най-престижните научни институти и университети по света и голяма част от тях са професори.

Проф. Минко Балкански живее във Франция и е бил преподавател в едни най-престижните френски и американски университети. Носител е на най-престижните международни награди за постижения в науката.

Дели ежедневието си между Париж и имението във Фурж – Нормандия и както казва той никога няма свободно време и не скучае.

Този истински просветител, будител, благодетел, дарител, учен и необикновен Човек когато говори за родината и за хората тук, очите му блестят.

„Аз съм щастлив човек. Идвам в България най-вече заради общуването с хората тук.

Като малък, много исках да се катеря по скалите. Бяха стръмни и не успявах, но всеки ден си казвах „Утре ще стане!“ Винаги съм се стремял да правя неща за надмогване. Да се надскочиш! Това е моят живот!“

проф. Минко Балкански

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”.

„Най-важният завет, оставен от родителите ми беше да бъда добър човек“.

„Общуването с хората тук ми е най-мило и затова няма да спра да се връщам в България докато съм жив“

„ДОБРОВОЛИЕ! Доброволствайте. Бъдете алтруисти! Служете и се обичайте!“

❤️„Да си професор е служба, то е работа, някаква титла. Бих искал всички да ме наричат Минко.“🎩

Владина Цекова